Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на годишњици отмице Славуја и Перенића: Слобода професије зависи од расветљавања убистaва новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2020.

Извор: УНС

УНС на годишњици отмице Славуја и Перенића: Слобода професије зависи од расветљавања убистaва новинара

Представници Удружења новинара Србије данас су код обележја „Тражимо их“ где су пре 22 године на путу Велика Хоча–Зочиште нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поручили да од расветљавања судбина убијених и несталих новинара од 1998. године на Косову и Метохије зависи слобода професије.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић истакао је да Удружење тражи правду за Славуја, Перенића, али и све колеге које су убијене и отете од 1998. до 2005. године, без обзира на веру и националност.

„Очекујемо да нам Специјални суд за ратне злочине са седиштем у Хагу и Специјално тужилаштво одговоре где су наше колеге, ко је одговoран за њихова убиства и отмице, а да се починиоци тих злочина најстроже казне“, рекао је Ничић.

Члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да се иза злочина са тог простора налази систем, који је сада на власти и који „перманентно онемогућава истрагу“. Од истраге и расветљавања судбина злочина над новинарима, каже, зависи судбина слободе на Косову и Метохији, за Србе и за Албанце.

„Ако се према броју убијених и отетих новинара и медијских радника цени слобода овог простора, налазимо се на самом дну“, рекао је новинар Ракочевић и додао да је обележавање нестанка Славуја и Перенића важно како би се поручило да на том месту почива слобода професије.

Истраживачица УНС-а Јелена Л. Петковић, која је три године покушавала да сазна шта се десило са истрагама убијених и несталих колега на Косову и Метохији, рекла је да важно да се сваке године обележава годишњица како би показали солидарност са породицама Славуја и Перинића, али и осталим породицама које су изгубиле најмилије.

„Од јуна 1998. године до 2005. године убијено је и киднаповано 17 новинара из српских и албанских редакција, као и трочлана екипа немачког Штерна. Ни за кога од њих истраге нису спроведене до краја да знамо ко су убице, киднапери и налогодавци тих злочина. Тражимо истину“, рекла је новинарка Петковић.

Члан Суда части УНС-а Горан Аврамовић казао је да је ефикасан рад Специјализованих већа за седиштем у Хагу на овим злочинима последња прилика да међународна заједница покаже да јој је стало да се дође до епилога трагичних судбина колега.

„Уколико суд са седиштем у Хагу не искористи ову прилику, бојим се да ће међународна заједница, која има велику одговорност за ситуацију у којој се данас налазимо, са ових простора отићи црног образа“, рекао је Аврамовић.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси