Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Шести пут постављена плоча несталим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

10. 02. 2017.

Извор: УНС

Шести пут постављена плоча несталим новинарима

Чланови Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) данас су у близини Велике Хоче и Ораховца по шести пут поставили спомен-плочу новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перинићу који су на том месту нестали 1998. године на радном задатку. Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић, казао је да рушење спомен обележја несталим новинарима и неактивност у расветљавању судбине несталих колега представља сву немоћ домаћих и међународних институција.

„Домаће и међународне институције не да не могу или неће да расветле судбину несталих новинара, него не могу или неће ни да заштите ово обележје и не могу или неће да открију ко ово руши и коме и зашто ово смета. Зато,  ово обележје није само симбол наше потраге за нашим несталим новинарима,  ово је симбол живота на Косову,  ово је симбол искрености,  воље и посвећености међународних и домаћих институција да овде заведу ред, правду, демократију и равноправност. Једини који за сада овде побеђују су они који ово обележје руше и њихови саучесници који им то дозвољавају“, казао је Ничић и додао да ће Удружење новинара Србије наставити са постављањем спомен обележја несталим колега на том истом месту без обзира колико се пута оно рушило, јер је то њихова колегијална обавеза.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић, још једном је упитао „шта је са нашим несталим колегама“?.

„Они који руше нека руше, ми ћемо и даље да постављамо обележје све док не добијемо одговоре на наша питања“, рекао је Јеремић.

„Онај ко руши ову таблу отео је наше колеге, уништио је њихове породице а сада мисли да уништава и слободу говора и јавну реч“, рекао је након постављања спомен обележја несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу члан Управног одбора Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић.

Напоменуо је да је ово игра времена, савести  и правде.

„Ми времена и упорности имамо, а савест која ово зло чини ће проговорити. Правду чекамо. Чекамо је 19 година, чекамо Специјални суд, чекамо оне који ће рећи: Они који су убили професионалце, који су отели професионалце, изнад свега немају право на слободу. Сигурни смо да ћемо правду дочекати“,  казао је Ракочевић.

Спомен-плоча коју несталим колегама постављају новинари УНС и ДНКиМ до сада је пет пута рушена и одношена. Последњи пут спомен-плоча на којој на срском, енглеском и албанском језику пише "Овде су 21. августа 1998. године отете наше колеге Ранко Перенић и Ђуро Славуј. Тражимо их" постављена је августа прошле године, а порушена и однета три месеца касније.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ подсећају да је после нестанка Славуја и Перенића на Косову и Метохији до 2005. године нестало и убијено још десет српских и албанских новинара и медијских радника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси