Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Унижавамо професију, политичари нам диктирају шта да радимо“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 05. 2017.

Извор: www.radiokim.net

„Унижавамо професију, политичари нам диктирају шта да радимо“

Аутоцензура је у српским медијима на Косову постала тренд који је последњих година у порасту, сматра председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић. Упозорава да је све више лажних новинара и непроверених информација.

На Међународни дан слободе медија, Будимир Ничић каже да је медијска слика у српским срединама на Косову шаренолика, те да степен слободе зависи од финансијера. Цензура је, каже присутнија у медијима који су на државном буџету.

„Медији који се финансирају из буџета, било косовског или српског а имамо пет или шест таквих, они сигурно трпе и цензуру и притиске. Ми као УНС нисмо званично ни од кога добили пријаву да је неко вршио притисак на њих и њихов рад, али ми то сазнајемо у неформалном разговору са колегама, а то се и види по њиховом извештавању. Када су у питању медији који се финансирају од неких донација, пре свега од међународних орагнизација, мислим да они имају потпуну слободу. Моја продукција тако функционише већ десет година и апсолутно никада нисам имао од стране донатора било какав притисак или цензуру“, каже Ничић за РТВ Ким.

Међутим, оно што према његовом мишљењу најгоре је свеприсутнија аутоцензура.

„То је последњих година постао неки тренд и он је у порасту. Сами унижавамо нашу професију и некаква апатија се догађа код свих нас, некаква равнодушност и када је у питању истина и када је у питању борба за наш бољи положај. Долазимо у ситуацију да нам политичари диктирају шта ћемо да радимо, о чему ћемо да извештавамо, шта ћемо да пишемо. Мислим да то није добро ни за професију а ни за друштво и демократизацију уоште на Косову“, истиче Нићић.

Ничић је подсетио да новинари и овај 3. мај дочекују са старим проблемима, нерасветљеним убиствима новинара, непроцесуираним случајевима нападима и неоткривања одговорних за рушење обележја несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу у близини Ораховца.

„Ми још увек не знамо ко су убице и киднапери седморо наших колега, српских новинара. Имамо шесторо убијених колега Албанаца. Значи укупно 13 новинара је убијено или киднаповано а њихова судбина се не зна. Ми и овај 3. мај дочекујемо а да нису откривени нападачи у преко 30 случајева напада на новинаре претпрошле године. На српске новинаре је било седам напада, нико није откривен“.

Ничић добрим истиче успостављање сарадње између српског и албанског новиниског удружења на Косову, чији су представници у више наврата организовали састанке са представницима полиције и правосуђа. То је, каже председник ДНКиМ, утицало и на смањење броја напада на новинаре.

„Данас смо у Приштини имали протест на коме је било десетак српских новинара и тридесетак албанских и ми смо послали поруку институцијама да омогуће услове за нормалан и слободан рад медија, указали смо на наш лош положај, на случајеве који нису откривени али и на нашу одговорност“.

Та одговорност је, каже Ничић, велика и наглашава да се морају поштовати кодекси и етички принципи у новинарству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси