Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  На Косову за 7 година 14 убијених и несталих новинара. Најскупља мисија и најбоља полиција, а случајеви нерешени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 11. 2017.

Извор: kossev.info

На Косову за 7 година 14 убијених и несталих новинара. Најскупља мисија и најбоља полиција, а случајеви нерешени

На Косову је забележен значајан пораст случајева у којима су жртве насиља новинари, а већина њих остају нерасветљени - закључено је на трибини коју је у Приштини организовао ОЕБС поводом Међународног дана престанка некажњавања кривичних дела против новинара.

За само седам година на Косову је убијено и нестало 14 новинара и медијских радника. Ни у једном случају нису пронађени киднапери и убице - подсетили су такође новинари на овом скупу. 

Хисенај: Нема напретка у слободи новинара

Председник Асоцијације професионалних новинара Косова Шкељћим Хисенај рекао је да новинари на Косову не могу слободно да раде свој посао јер већина напада на медије и новинаре остају нерасветљени.

"Ми не бележимо било какав напредак у смислу да се новинари осећају слободним да пријаве све оно за шта имају чињенице. У нашој земљи је у овом тренутку настала одређена ситуација где новинари често размишљају да ли да објаве неку информацију, или да је не објаве, уколико ће она довести до било какве опасности, пре свега лично по новинара, затим по колеге, а након тога и по чланове њихових породица," рекао је Хисенај.

Кељани: Број случајева забрињавајућ 

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани рекао је да је од јануара до октобра ове године полицији пријављено 23 случаја напада на новинаре.

"Ова цифра је забрињавајућа, јер је прошле године евидентирано 17 случајева. Сада се променио и начин и метод претњи, постоје случајеви које ми обрађујемо, али можда се на крају деси да морамо да их закључимо, јер немамо одговарајуће елементе да подигнемо кривичне пријаве", казао је Кељани.

Кајтази: Нападачи се не боје владавине права  

На трибини је говорио и Вехби Кајтази / уредник портала Инсајдери који је пре неколико недеља физички нападнут у једном ресторану у центру Приштине.

"Имао сам много случајева претњи, али сам их увек игнорисао, али када сам нападнут физички видео сам у каквом смо стању. Чињеница да вас неко нападне усред бела дана, пред стотином људи, говори о томе да се они не боје владавине права, државе, тужилаштва и полиције и не боје се могућности да ће бити кажњени", рекао је Кајтази.

Кељменди: Случајеви се не пријављују, само заједно можемо нешто да учинимо 

Тужилац Бесим Кељменди рекао је да на Косову не постоји поверење у правосудни систем и да многи случајеви напада на новинаре остају непријављени. Он је казао да је од ове године измењен приступ тужилаштва када су у питању случајеви насиља над новинарима.

"Државни тужилац је именовао координатора у својој канцеларији и то сам ја - за случајеве насиља над новинарима, а такође смо у сваком основном тужилаштву именовали по једног тужиоца који ће координирати рад тужилаца где су жртве новинари. Позвао бих све вас да пријавите случајеве и да покушате да радите заједно са нама да пронађемо те људе који су криви и који врше оваква кривична дела против новинара. Оно што је моја порука данас је да само заједно можемо нешто да учинимо," рекао је Кељменди.

Ничић: Напади током претходне две године - ниједан расветљен

За разлику од случајева који су забележени међу албанским новинарима, током 2017. није забележен ниједан случај напада на српске новинаре на Косову. Ипак, читав је низ напада током претходне две године који нису расветљени и где починиоци нису кажњени, а на које је подсетио председник Удружења новинара Србије на Косову, Будимир Ничић:

"Имамо некажњене нападаче на екипу ТВ Мост и радио Грачанице. До данас није откривено ни ко је пуцао на просторије портала КоССев у Северној Митровици. Нису кажњени ни нападачи на четворо наших колега пре две године, током протеста Самоопредељења у центру Приштине. Пре две године запаљен је аутомобил новинарки КоССева, Невенки Медић, у Северној Митровици."

За седам година на Косову 14 убијених и несталих новинара 

Осврћући се на податак ОЕБС-а да је у њиховом региону, који обухвата 57 земаља, укључујући земље ЕУ, у протеклих 20 година убијено 220 новинара, Ничић је подсетио да је од 1998. до 2005. на Косову убијено и киднаповано 14 новинара.

"Оно што је најгоре, на нивоу ОЕБС-а у овом региону је да је 90 одсто починилаца остало непознато. Код нас је 100 одсто убица и киднапера остало непознато," казао је Ничић, наводећи да је сигуран да ни у једној земљи Европске уније не постоји 14 случајева убијених новинара, а да ниједан није решен. 

Најскупља мисија ЕУ, а ниједан случај није решен, од 14 напада на новинаре, у ЕУЛЕX-овој база података само за један 

"Помињем ЕУ, јер она на Косову има најскупљу мисију у историји ЕУ - мисију ЕУЛЕX-а, задужену за владавину права. Дакле, ако је нешто скупо, обично кажу да је то и добро. Па ако ми овде имамо добре ЕУЛЕX полицајце, судије, тужиоце, правнике, стручњаке, како је могуће да нису решили ниједан случај од ових 14?" - упитао је овај новинар.

ЕУЛЕX је, додаје, до пре две године имао само један од ових случајева у својој бази података.

"Како да они решавају те случајеве кад не знају ни који су, ни шта су? Само за један случај се води истрага, у свим осталим случајевима су истраге затворене," казао је, подсећајући да се ни у једном извештају ЕК-а о напретку Косова не помиње питање новинара.

Најбоља полиција у региону - ниједан случај није решен 

Осврнуо се и на Косовску полицију: "Кажу да имамо најбољу полицију у региону. Не знам како је могуће да сви ти најбољи људи то не могу да реше."

Управо нерешавање случајева, каже Ничић - шаље поруку: "Да су напади на новинаре дозвољени, да могу да остану некажњени."

"Институције су те које морају да пошаљу поруку да се напади неће толерисати, а не само ми новинари из удружења. Најважније је да се ефикасно и правовремено делује - пре свега мислим на полицију, тужилаштво и судије," закључио је Ничић.

Десир: Претња новинарима - претња нашој слободи информисања, заштитимо их да бисмо заштитили сопствену слободу

Учесницима трибине обратио се видео поруком и представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Десир. 

Напади на новинаре се дешавају свакодневно у читавом региону ОЕБС-а, а само 2017. године убијено је 4 новинара, подсетио је он. 

"Данас посебно мислим на Дафне Каруану Галициу која је убијена пре само две недеље (на Малти у експлозији бомбе која је постављена на њен аутомобил), мислим и на Павела Шеремета убијеног прошле године у Украјини," додао је Десир. 

"Имена ових храбрих новинара нас непрекидно и болно подсећају да морамо бити упорни у тражењу правде. Свака смрт је ожиљак на нашим демократским вредностима и директна претња безбедности свим новинарима," додао је. 

Иако не може ништа да их врати, имамо обавезу да се расветле злочини и казне одговорни. Сваки инцидент се мора јавно осудити, да би се показало да насиље над новинарима није прихватљиво, истакао је. 

Претња новинарима је претња нашој сопственој слободи информисања и нашој демократији, казао је.

"Заштитити њихову безбедност, значи заштитити нашу слободу," закључио је овај службеник ОЕБС-а. 

Објављен и извшетај косовског омбудсмана 

Поводом Међународног дана престанка некажњавања кривичних дела против новинара, посебан извештај објавио је косовски омбудсман, Хиљми Јашари. Он је више препорука упутио институцијама: 

"Заштитник грађана упозорава на потребу да се на Косову унапреди законодавни аспект, да се изгради свеобухватни правни оквир који гарантује адекватну заштиту за слободу медија и безбедност новинара, да се врши координација  између полиције и државног тужиоца, као и да се дела против новинара приоритетно третирају у тужилачком и правосудном систему, на основу начела делотворности."

"Омбудсман подсећа да је слобода медија кључни фактор за земље које раде на чланству у ЕУ и европска агенда Владе Косова у процесу за чланство у ЕУ је уско повезана са испуњавањем стандарда о слободи изражавања и безбедности новинара."

"Омбудсман је препоручио Влади Косова да, у оквиру својих уставних и законских овлашћења, предузме неопходне мере како би се осигурало наставак транспарентности у функцији јавне одговорности и слободе изражавања, као основа развој демократије и поштовање људских права."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси