Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Ничић: Формирати Комисију за истраживање случајева убијених и несталих новинара на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

20. 11. 2017.

Извор: УНС

Ничић: Формирати Комисију за истраживање случајева убијених и несталих новинара на КиМ

„Неопходно је да на КиМ постоји комисија која би се бавила истраживањем случајева убијених и несталих новинара“, рекао је данас председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић. Он је на округлом столу „Слобода медија и безбедност новинара на Косову“ одржаном у Приштини подсетио да су такве комисије формирале Владе Србије и Црне Горе, да су оне дале резултате и да су захваљујући њима покренути одређени судски процеси.

„Комисија би требало да буде формирана и овде, нарочито због тога што ми имамо више безбедносних система који се баве свим тим случајевима. Имали смо и Унмик, Еулекс, Кфор, домаће тужилаштво и полицију“, рекао је Ничић.

Он је поздравио одлуку главног тужиоца на КиМ да именује координатора и тужиоце у основним судовима који се баве случајевима напада на новинаре.

„То је за сваку похвалу, нарочито када немамо у Кривичном закону посебан део који се односи на новинаре. У Закону се новинари третирају као обични грађани и ти случајеви немају приоритет. Поздрављам иницијативу полиције да и они одреде службеника који би се бавио тим питањима“, рекао је Ничић и подсетио да је на Косову од 1998 до 2005. године 14 новинара и медијских радника убијено или нестало.

„Ниједан случај до данас није решен а колико нам је познато, само се за један случај води истрага. Морамо да тражимо и одговоре на питања шта се тренутно ради, зашто до сада ти случајеви нису решени и шта је био проблем да се они скоро 20 година не решавају“, рекао је Ничић.

Тужилац Косова Александер Љумези рекао је, преноси КиМ радио, да су „ова убиства почињена у периоду од 1998. до 2000. године, а једно у 2004. години.

„Иако је раније било истражних радњи од стране Унмикових полицијаца, сви ови досијеи у које нису имали увид домаћи полицајци, сматрају се власништвом Унмика. Ми смо сада у преговорима да се сви ови предмети преместе код домаћих тужиоца“, рекао је тужилац Косова Александер Љумези.

Љумезијеви подаци, међутим, разликују се од резултата истраживања УНС-а објављеним у Досијеу о убијеним и несталим новинарима на КиМ.

Шеф мисије ОЕБС на Косову Јан Брату рекао је да „није много урађено када је реч о формирању комисије за истраживање убистава и нестанака новинара“.

„Имамо неке активности које смо планирали наредне године. Поступак иде споро, али се ипак ради на томе“, рекао је Брату.

На округлом столу речено је да је само ове године забелележено 24 случаја напада на новинаре, од којих је 13 још увек под истрагом.

 „Став полиције Косова је да је новинарство професија високог ризика. У вези са повећаним бројем случајева напада на новинаре ове године, ми смо донели одлуку да се напади на новинаре истраже од стране дирекције за тешка кривична дела“, казао је заменик генералног директора полиције Наим Реџа, а преноси КиМ радио.

Текст је резултат истраживања новинарског тима Удружења новинара Србије о убијеним и несталим новинарима на Косову. У оквиру постојећег Досијеа о убијеним и несталим новинарима од 1998. до 2005. године, објавићемо нова сазнања како би се јавност детаљно информисала, а домаћи и међународни правосудни органи подстакли да пронађу и казне починиоце ових злочина. Истраживање се спроводи у оквиру пројекта Удружења новинара Србије подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси