Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  "Новинари на Косову раде у веома тешким условима"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 04. 2018.

Извор: Радио Контакт Плус

"Новинари на Косову раде у веома тешким условима"

Медији на Косову суочавају се са политизацијом, неспровођењем закона од стране институција и застрашивањем новинара, уз пораст аутоцензуре, тврде из удружења новинара.

"Новинари на Косову раде у веома тешким условима. Не штити их нико, посебно не институције. Оно што ме посебно забрињава је све присутнија неколегијалност. Имамо ситуацију када је пет новинара пребијено у Северној Митровици и нико од албанских колега није реаговао", каже Анђелка Ћуп.

На Косову је прошле године забележено 24 случаја напада на новинаре, међутим ретко се дешава да неко за то одговара, што утиче на пораст напада, кажу из Удружења новинара Косова.

"Прошле године изречене су само две новчане казне, један случај је кажњен са 500 евра а други са 300 евра. Ми смо позвали институције да буду ефикасније и да наше пријаве не остају у њиховим фиокама, јер је у само прва три месеца ове године забележено 8 случајева напада на новинаре", каже Петрит Чолаку, из Удружења новинара Косова.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић каже да је током 1999. године нестало и убијено 14 новинара чија судбина и 19 година после није расветљена. Ничић тврди да институције не раде довољно на заштити новинара.

"Имамо медије који се не устручавају да објављују и да је неко криминалац или издајник и на то не реагује ни тужилаштва нити било ко. Најбољи пример је случај Оливера Ивановића који је буквално сатанизован а на то нико не реагује. Са друге стране власт понекад иде и у другу крајност, на пример током ове акције у Северној Митровици где су новинари пребијани, уништавана им је опрема. Уместо да власт буде гарант те наше слободе да штити новинаре у свом раду они се тако понашају", каже Ничић.

Према извештају о слободи медија - у Европи је током 2017. године убијено 6 новинара, 180 је физички нападнуто, а ухапшено или притворено више од 200.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси