Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Љиљана Смајловић – Јунајтед група неће да покаже пресуду али жели да јој верујемо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

22. 10. 2020.

Извор: УНС

Љиљана Смајловић – Јунајтед група неће да покаже пресуду али жели да јој верујемо

Председница суда части Љиљана Смајловић оценила је данас да је „веома разочарана“ што су Н1 и Нова објавили саопштење о пресуди суда у Цириху у спору власника Јунајтед групе Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б а да грађанима нису рекли да „пресуду нису ни видели и да немају појма шта се на суђењу догађало“.

Гостујући на телевизији Нова С, на питање новинарке шта је спорно што су Н1 и Нова С пренели саопштење Јунајтед групе у којем се каже да је суд у Цирху непобитно утврдио да је дошло до повреде права личности сувласника Јунајтед групе Драгана Шолака, Смајловићева је рекла да ту ништа није спорно али да је „онда ред да се каже, без обзира што је то ваш газда, ми нисмо имали увид у ову пресуду, ми не знамо шта овде пише, ми не знамо ко се појавио на суду, ми не знамо који су били аргументи“.

„Знате, има у кодексу новинара Србије реченица где пише да је уређивачка политика самостална, аутономна и да не могу интереси газда да диктирају уређивачку политику”, рекла је Смајловићева и додала да је као главна уредница Политике, када се десио покушај непријатељског преузимања од Курира, није ишла да пита власнике и менаџмент да ли може о томе да се пише. 

„Ако нећете да се зна ништа о тој пресуди, зашто бирате оно што вам одговара и само то пласирате у јавност и ускратите гледаоце за информацију да ту друга страна није уопште приступила“, упитала је Смајловићева.

Она је оценила да текст „УНС учествује у хајци режимских таблоида на Јунајтед групу” који је објављен на порталу Нова С нема никакве везе са професионализмом и новинарским кодексом. „Ви пошаљете питања председнику УНС-а и онда у тексту који објављујете, пре сваког одговора Владимира Радомировића иде прво коментар тог одговора, а избегао је да каже, па тек онда се цитира његов одговор... Све ми се некако чини да је то оно што кажу Американци - пуцање у властито стопало и читаву ствар око пресуде чини све сумњивијом“.

„Ја сам била председница УНС и стално су ми се обраћале редакције и колеге и говориле - осудили су ме, то је скандал, али никада нисам пристала да говорим о некој пресуди, иако ми је на први поглед била скандалозна, док не погледам пресуду. Значи, можете да питате кога хоћете, све редакције које су ми се обраћале, ја сам прво тражила да видим пресуду, а онда сам тражила и мишљење адвоката УНС-а Зорана Лакићевића или Зденка Томановића па тек онда говорила о пресуди“, додала је Љиљана Смајловић.

На питање зашто се сумња у веродостојност пресуде, Смајловићева је одговорила да се не сумња у веродостојност али да би јавност требало да зна „који су аргумент изведени и који су правни аргументи превладали“.

„Да ли ви разумете да из пресуде нисмо сазнали чак ни шта је у ствари пресуда, колико је новчана казна досуђена, ни то нам није речено, не знам зашто, али у пресудама је најважније да видите чиме се суд руководио. Овде Јунајтед група неће да покаже пресуду, али жели да јој верујемо“, додала је председница Суда части УНС-а.

На питање да ли је сумњив текст који је објавио УНС, уколико се узме у обзир да се разматрају новинарски кодекси новинара Н1 а не говори се о кршењу новинарских кодекса таблоида, Љиљана Смајловић је одговорила да водитељка Нове С са њом разговара као Драган Вучићевић „који, кад год није задовољан нечим, каже а што нисте писали о овоме“.  

„Ко каже да се УНС тиме није бавио? На сајту УНС-а ћете моћи да нађете критике понашања и Информера, и других таблоида и председника… Тај сајт ништа не крије“, додала је.

УНС је од Јунајтед групе затражио на увид пресуду којом су осуђена три српска медија, али су из Јунајтед групе обавестили да пресуду затражимо од суда у Цириху, који нам је одговорио да пресуду не може да достави због заштите приватности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси