Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Радомировић: Скандалозно мешање државе у изборе у УНС-у, државни функционер не може бити председник новинарског удружења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

23. 05. 2021.

Извор: УНС

Радомировић: Скандалозно мешање државе у изборе у УНС-у, државни функционер не може бити председник новинарског удружења

Политика и држава умешале су се у изборе у Удружењу новинара Србије, који се одржавају 29. маја у Београду, изјавио је председник УНС-а Владимир Радомировић, који је кандидат за још један мандат на том месту.

Мања група чланова управе УНС саопштила је јуче да је Агенција за спречавање корупције оценила да директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић, као јавни функционер, може да буде и председник Удружења новинара Србије.

Радомировић је у Јутарњем програму телевизије Пинк рекао да се ради о скандалозном мешању политике и државе у изборе у УНС.

На то смо реаговали и мислимо да је ту опет реч о покушају злоупотребе Удружења и очигледној злоупотреби институција, као што су и мене недавно те исте колеге пријавиле да угрожавам безбедност новинара, а никакав аргумент и доказ нису за то имале. Само су хтели да искористе то у једној политичкој борби и да покушају да ме дисквалификују, рекао је Радомировић.

Он је поновио да, по Статуту Удружења, особе које су на државним функцијама и које имају статус јавног функционера не могу бити биране на изборима највеће новинарске организације који се одржавају 29. маја у Београду. Кандидациона комисија УНС-а одбила је кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а због тога што се он налази на функцији директора Дома културе у Грачаници.

- Досадашњи противкандидат је одбио да поднесе оставку на ту јавну функцију и не може бити биран за председника УНС јер бисмо онда направили преседан. Онда би Душан Бајатовић или Зоран Дробњак тражили да буду председници Удружења новинара Србије, што је потпуно бесмислено. Не може неко ко је на јавној функцији и ко прима плату из државног буџета, ко не живи од новинарства, да буде биран за председника УНС, казао је Радомировић и додао да ће се о томе изјашњавати Скупштина на заседању 29. маја на којој ће бити поштовани сви демократски принципи.

Радомировић, који је члан више међународних новинарских организација, каже да би био скандал када би неко ко је државни функционер био изабран за председника Удружења новинара Србије.

Председник УНС Владимир Радомировић рекао је да је током његовог мандата усвојен принцип да Удружење подједнако реагује и штити све новинаре у Србији. Додао је и то да често разговара са колегама из унутрашњости и да је захваљујући томе схватио да УНС некада селективно реагује и да није бранио све угрожене новинаре.

- Желим да охрабрим све колеге, посебно из унутрашњости, да нам се увек обрате када им је угрожена безбедност, када трпе притиске. У УНС-у се формирала интересна група која је годинама спречавала реакције у случајевима када је била угрожена безбедност новинара, пре свега оних са Косова и Метохије. Имали смо случајеве да су неки функционери УНС-а делили новинаре на Вучићеве, режимске и неке друге иако сами раде за неке државне медије. То је нешто што морамо исправити, више се то неће понављати, казао је Радомировић.

Он је за телевизију Пинк рекао и то да су поједини функционери УНС-а тражили да ово Удружење осуди Вечерње новости које су објавиле репортажу са Кошара.

- Заиста невероватна ситуација да нам колеге, за које смо мислили да су патриоте, траже да осудимо Вечерње новости због једне истините репортаже са Кошара. Био је случај и када су нам претили да ће нас пријавити Тужилаштву за ратне злочине јер смо тражили да се коначно покрену истраге и буду оптужени они који су одговорни за убиства и отмице наших колега на Косову и Метохији. Затим смо сазнали, што нама у руководству раније није било речено, да су УНС регистровали у Приштини као међународну организацију чиме су, мимо свих органа Удружења, признали Косово као независну државу, казао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси