Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка поводом текста Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе" (2014)

10. 04. 2014.

Аутор: Р. Д. Извор: Политика

НУНС критикује Каића и “Политику”

Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је јуче да је Иштван Каић, сарадник Института за јавну политику, објављивањем текста „Трећи метак Бранке Прпе”, у београдском дневном листу „Политика”, посегнуо за, у последње време, учесталим маниром на српској јавној сцени – прављењу спискова. Овога пута, на мети су се нашли сви они који, према мишљењу Каића, дискредитују истрагу у случају убиства Славка Ћурувије.

Занемарујући чињеницу да Независно удружење новинара Србије већ две деценије доследно и упорно инсистира на разрешењу убистава новинара, осим НУНС-а и његовог председника Вукашина Обрадовића, у тексту се поименце прозивају Бранка Прпа, Весна Малишић, Весна Ракић-Водинелић, Весна Пешић, Никола Томић, Тамара Спаић, Радио Слободна Европа и Бранка Михајловић. Сви они, према мишљењу Каића, свесно и „само наочиглед неповезаним реакцијама” заправо стварају атмосферу која, како се наводи, треба да унапред компромитује истрагу и њене резултате.

На сајту НУНС-а објављен је и одговор Иштвана Каића, у којем аутор каже да су у његовом чланку у „Политици” наведена имена и мишљења особа „једино због онога што су оне саме рекле или заступале”.

Каић закључује да је НУНС-у стало да одређене фигуре, које се мешају у сферу политике, држи под стакленим звоном, заштити их од сваке критике, и штавише – негује њихов култ личности неупитних „моралних величина” које су ове некада у прошлости носиле. Начело у којем постоје „недодирљиви”, каже Каић, у директној је супротности са свим начелима независног новинарства, чије принципе НУНС већ одавно не следи.

Каић подвлачи да НУНС у свом саопштењу „није негирао чињеницу изнету у тексту да је ово удружење годинама уназад, а нарочито у протеклој изборној кампањи, радило под директним покровитељством Демократске странке и њеног председника Драгана Ђиласа, организујући заједно са том политичком партијом скупове и трибине на којима су ширене лажи управо преко особа као што су Бранка Прпа, Весна Ракић-Водинелић, Весна Пешић, Борка Павићевић и осталих из те интересне заједнице”.

 

Остали текстови из преписке налазе се овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси