Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Случај Јоване и Срђана: Скупи за ТВ или професију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

23. 09. 2020.

Аутор: Павле Косић Извор: УНС

Случај Јоване и Срђана: Скупи за ТВ или професију

Пре неколико дана, јавност је сазнала да Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић више неће водити јутарњи програм на ТВ Прва.

Пошто се водитељи нису оглашавали, многи су прво помислили да је у питању само маркетиншки трик и да ће се најгледанији водитељски пар у понедељак вратити у студио. Ипак, у понедељак ујутру Срђана Предојевића је обезбеђење телевизије испратило и онемогућило га да одради већ најављену емисију. Касније, истог дана, Прва је на званичном Инстаграм профилу објавила да прекида сарадњу са водитељима због "непоштовања радне обавезе".

Убрзо се огласила Јована Јоксимовић, рекавши да је отказ сасвим нормална ствар у пословном свету, али да се то не сме радити на такав начин.

"Могао је власник најмирније да нам каже оно што већ недељама прича по граду - да смо му нас двоје, једноставно, прескупи".

Може се дискутовати о томе да ли су Јоксимовић и Предојевић прескупи, може се и анализирати њихов досадашњи рад на Првој, али овакав вид понижавања новинара је неприхватљив. Ипак, индигнација колега је изостала. Режимским медијима њих двоје више нису драги, док их опозициони сматрају Вучићевим новинарима.

Ово је само још један показатељ да више није довољно само добро радити свој посао. Морате из дана у дан да доказујете да нисте "њихови", већ "наши". Управо између те две ватре су се сада нашли Јована и Срђан.

Због тога се и поставља питање да ли су њих двоје постали прескупи из финансијских разлога или је пак на индиректно државној телевизији прескупо имати новинаре који нису спремни да праве баш свакакве компромисе? То питање, наравно, колеге новинари не постављају јер оба табора већ имају јасно дефинисан став. Дакле, ако немате политичку подршку, могу да вас газе, понижавају, а колеге ће ћутати само зато што им је тешко пало што Јована и Срђан нису реаговали када су они одлазили са исте телевизије.

Ето прилике да покажете да сте другачији.

У праву је Иван Ивановић када каже да је за новинара најбитније достојанство. У праву је и Јована Јоксимовић када објашњава да се новинарски рад не вреднује довољно. Али за новинара је подједнако важно да буде принципијелан. Увек и свуда.

* Аутор је студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (2)

Остави коментар
суб

26.09.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 20:08

"Ко с врагом тикве сади..."

А, има и она друга народна: "Не учини - не дочекај!"

Одговори
пет

25.09.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 19:38

Pitanje

Ja ne znam ni da li je Jovana novinarka. Retko gledam tu televiziju od 2009. jer se vidi da su obojeni u crveno-bele boje. Pošto sam ja u crno-belim bojama ne gledam tu televiziju i ne zanima me šta se tamo dešava. Srđan je sposoban jer sam gledao dok je radio na nekoj drugoj televiziji. Ne zna sad akojoj jer retko i gledam televiziju. Samo RTS kada igra Partizan ili ima neka serija ili film detektivskog žanra.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси