Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Обраћање запослених из угашеног дневног листа "Објектив" Удружењу новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

10. 11. 2022.

Извор: УНС

Обраћање запослених из угашеног дневног листа "Објектив" Удружењу новинара Србије

Удружењу новинара Србије обратили су се запослени из дневног листа Објектив који је престао да излази 15. октобра. Њихово обраћање преносимо у целости.

Поштовани,

Обраћамо вам се у име чланова редакције дневног листа „Објектив“ како бисмо вас и целокупну јавност обавестили о дешавањима у нашем предузећу у другој половини октобра и почетком новембра. Последњи број штампаног издања дневног листа „Објектив“ изашао је 14. октобра 2022. и од тада, иако смо ми у наредна два дана уредно испуњавали своје радне обавезе и „правили“ садржај као да је све у реду, новине од тада нису штампане.

После неколико неуспешних покушаја запослених да са менаџментом нађу заједнички језик, а пре свега да бисмо добили валидну информацију у вези са нашим статусом и даљим функционисањем, одлучили смо да предузмемо одређене кораке.

Наиме, свим запосленима дугује се зарада за септембар и октобар, а појединим колегама и за август.

Као одговор на наше захтеве за исплату заосталих зарада добили смо предлог анекса уговора о раду, по којем би сви запослени, највероватније од 1. новембра, с обзиром на то да није наведен тачан датум ступања на снагу поменутог документа, требало да прихвате минималну зараду у неодређеном трајању.

Напомињемо да, осим овог акутног проблема, постоји и дугорочан проблем неуплаћивања пореза и доприноса, и то од новембра 2021. године. Последица таквог понашања менаџмента је то да су поједине колеге оболеле од најтежих болести биле принуђене да раскину радни однос како би остварили право на адекватно лечење. О томе немамо прецизне податке будући да се ситуација разликује од запосленог до запосленог.

Молимо вас за правну помоћ и савет како да се понашамо у конкретној ситуацији и препоруку у вези с тим да ли је упутно да о свему упознајемо ширу јавност. Стојимо вам на располагању за свако додатно појашњење ове комплексне ситуације у којој смо се нашли и којом је угрожена гола егзистенција нас и наших породица.

С поштовањем,

Чланови редакције дневног листа „Објектив“

Коментари (2)

Остави коментар
нед

13.11.

2022.

Zale [нерегистровани] у 18:33

Loše

"U konkretnoj situaciji" obratite se vučiću, koji vas je angažovao, zaposlio i plaćao dosada za tekstove koje je naručivao a koje ste pisali, a list za koji ste pisali, i koji vas je zaposlio - obvjavljivao.
Adresa je, dakjle, sns i vučić. A ako ne uspe, obvratite se vučićevom sudu...Pa, ovo je demokratska država (citat). Nije, prema tome, adresa za žalbu UNS, NUNS ili bilo koje bovinarsko udruženje, jer niste ni bili zaposleni kao "novinari", već kao najgori partijski propagandisti. A kako i zašto niste plaćeni - za to je nadležan redovni sud, ne novinarsko udruženje.
Došlo je vreme da se suočite sa svojom " profesionalnom" sudbinom.

Одговори
суб

12.11.

2022.

Александар Поповиц [нерегистровани] у 16:51

А прави власници?

Завршила се улога предизборног гласноговорника, газда трља руке и добија признања од "виших инстанци", а новинари и "новинари" на улици. Мрачна слика наше реалности. За почетак би јавност, а и бивши запослени, морали да сазнају ко је био главни мешетар "објективног гласила", како би надлежни могли да искамче коју пару за плате и допроносе, а и изрекну какву примерену казну. Да се не би понављали, у недоглед, овакви случајеви уништавања новинарске професије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси