Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Шкоров одговор Дмитровићу: Одбрана професије одговор прошлости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

23. 05. 2014.

Шкоров одговор Дмитровићу: Одбрана професије одговор прошлости

Мене можда, како мисли Дмитровић људи не знају, али срећом њега јако добро познају. Кад су ме људи у Новостима питали ко је заправо Ратко Дмитровић, јер у први мах нису могли да се сете, рекао сам им да је то бивша ударна песница чувених Дневника РТС који су ушли у анале новинарства као врхунац примитивизма и бесчашћа. Као пример како се глупошћу и незнањем за кратко време могу изгубити сви ратови, а пре свих медијски. Да је то човек који је бусајући се јавно у патриотске груди распаљивао машту многим усијаним главама. Сви знамо како се та прича завршила. Где су такве патриоте браниле Србе, њих, нажалост, тамо више нема.

Кад ми је веома благонаклоно понудио место шефа деска као човеку са највише искуства, образованом и вредном (његове речи) рачунао сам, можда се променио, ово више нису деведесете. Чланови владајуће СНС који су рукоположили њега и његовог заменика се јавно заклињу у Европу и европске вредности, признајући да су раније много грешили. Мислио сам да су времена кад су се у Новостима објављивале оне чувене фотографије са Милошевићевог митинга у Беранама давно прошла. Нажалост, изгледа да сам се преварио.

Последње јавно обраћање Ратка Дмитровића то најбоље потврђује. Чуди ме да није тражио да га прочита на РТС као у његова стара добра времена.

Наравно, да мене од Ратка Дмитровића није потребно било ко да брани. Његови ставови и “објашњења” су моја најбоља одбрана и на томе сам му неизмерно захвалан. Посебно, што је по ко зна који пут непогрешиво повукао границу између знања и незнања, бахатости и пристојности, васпитања и неваспитања, и што је најважније између професије и партијског послушништва. Прави професионални уредник брани своје људе чак и кад се не слаже са њима. На непримерено саопштење СНС реагује се одбраном на право мисли и изражавања, а не кукњавом ко га је све звао “због мене”. Да чудо буде веће Дмитровић чак каже да се слаже са већином онога што сам рекао на РТС. Али то сам никада није изговорио јавно, нити је за годину дана написао и један коментар на рачун актуелне власти. Лакше је писати о Кристијану и Соњи Бисерко, штетним дејствима америчких филмова…

Наставио је да успешно брани свој положај и високу плату коју прима у Новостима, отвореним писмом у којем уверева јавност Србије колико је премијер Вучић интелигентан, тврдећи да “ђутуре може да смени за 15 минута руководство Политике” због критичких текстова о њему. Али он то неће, а камоли да смењује једног непознатог шефа деска Новости. Ето, у којим филмовима живи Дмитровић, заборављајући да је ово, ипак, 2014. а не 1994., да се Србија тренутно брани од поплава у Обреновцу и Шапцу, а не на потезу Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица… Да све буде још бизарније само пре две године Дмитровић је објашњавао народу Србије како Вучић “нема ни једну здраву идеју” и како је “недорастао месту и времену” и да је рећи “да” Европској унији исто што и ставити “дупе на тарабу”. Ко је заправо Дмитровић?

Ако је после два месеца схватио колико сам ја лош шеф деска зашто је чекао још осам месеци да ме смени, и то, гле чуда, после мог гостовања на РТС! Никада ни на једном колегијуму Новости, а одржавају се редовно два пута дневно није имао никакву примедбу на мој рад. Трпео је и ћутао, али зато изабрао прави тренутак. Ко вели газда ће бити задовољан његовом оданошћу, а успут опраће се и за оне ставове од пре две године. Истине ради, мог наследника на месту шефа деска је хтео да отпусти пре месец и по дана зато што је јавно пред колегама цепао Вечерње Новости, пљувао их и скакао по њима незадовољан Дмитровићевом уређивачком политиком. Шта ли ће тек за њега рећи кад процени да је време и “утврди” како води деск.

Дмитровић не само што је побркао деценије, убацујући мало “жуте”, мало ЛДП, а понајвише Шкоробранитеље, већ је потпуно занемарио суштину читаве приче – ПРАВО СЛОБОДЕ И МИСЛИ ИЗРАЖАВАЊА. И да се због тога не може и не сме одговарати, а камоли бити смењен и завршити у Спорту! За њега то право није постојало деведесетих па мисли да не би ни сада требало да постоји.

Љут због огромне подршке колега и јавности непознатом и по њему неважном човеку, у свом прилично параноичном обраћању каже да се у позадини крије напад на уређивачку политику Новости и националне вредности које он наводно брани. Дмитровићу изгледа нико није јавио да је рат давно завршен, да је његовом уређивачком умећу једини непријатељ продати тираж Новости који је, нажалост, после више од деценије пао испод сто хиљада. Али, он ће, наравно, у свом заносу прекаљеног борца и браниоца српства доказивати супротно, исто онако уверљиво како је објашњавао разлоге моје смене заклањајући се иза “Вучићеве интелигенције”.

Дмитровић се, чак пита како се мени “тек сада на прагу свођења професионалних и других животних рачуна родила потреба да браним слободу мишљења”. Спрема ли Дмитровић то мене после Спорта за превремену пензију у педесет и некој како каже, или се иза ових “свођења животних рачуна” крије нешто много опасније? Волео бих да ми јави на време да будем спреман, јер Политика Експрес више не излази.

Жао ми је што Дмитровић није читао моје текстове, у разним временима које помиње. Да јесте никада не би постигао толико аутоголова за кратко време. Научио би нешто, ако ништа бар, да је новинарство часно занимање. И да уколико те професија не призна џаба ти сва партијска намештења. Да сам његов тренер запитао бих се после свега за који тим игра Дмитровић. За Новости сигурно не. За СНС можда, али тешко њима ако им је он стуб одбране. Са таквим играчима не могу се више играти утакмице ни у домаћем првенству, а камоли у Европи.

Читајте Спорт, видимо се Дмитровићу!

Срђан Шкоро  

Повезане вести:

Коментари (8)

Остави коментар
пон

26.05.

2014.

anonymousМ.Ј.Черењски [нерегистровани] у 21:14

случај Шкоро

На моју велику срећу, Ратка Дмитровића познајем као часног човека и новинара, са свим ореолима који су украс српског домаћина. Сами Бог га је подарио мудрошћу и знањем да се с њим свако може поносити, па и они који су залутали у новинарство, као што је некакав Шкоро.

Одговори
суб

24.05.

2014.

Aleksandar [нерегистровани] у 13:41

Re:

Дакле, шта предлажете? Да ћутимо, да нико не коментарише? Да не би кварили лажну слику о "угледној професији"?

Одговори
суб

24.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:53

ЗАУСТАВИТЕ СЕ!

Предлажем да се зауставите! Чему и коме служе ”аргументи” о предметној теми у дописивању на овом часном порталу? Навијачки дуели, политикантска и страначка препуцавања без користи по главни циљ - то је, ваљда, новинарство у Србији?! На ниским смо гранама. Можемо да се хвалимо, међусобно кудимо, оптужујемо, али слика о нама није на цени. Постоји ли кривац? Погледајмо се у огледалу!

Одговори
суб

24.05.

2014.

starobeogradjaninanonymous [нерегистровани] у 08:07

oglasna tabla

da li su uns i nuns u prilici samo da objavljuju pisma svojih clanova (kao u slucaju skora i dmitrovica) sto bi izgledalo kao oglasna tabla, ili u ovim udruzenjima postoji i neki kodeks, sud casti profesionalni osecaj da se kaze sta ove novinarske asocijacije misle o takvim slucajevima.nije potrebno mudrovanje u ponasanju dmitrovica, jer je on ipak KAZNIO sefa deska koga je sam izabrao, jer ga je preselio u list koji je na izdisiju. sopstvenu krivicu, naravno za pogresno kadrosko resenje, ne misli da prihvati.to je jasno upozorenje svakom ko u novostima zeli da kaze istinu ili misli drugacije. bojim se da se takvi u novostima, nece vise glasno javiti. bar dok je dmitrovic na celu novine...

Одговори
пет

23.05.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 22:22

И један и други

Познајем господу, посебно Дмитровића (у његовом листу, бејаше то давно, сам обајавио текст "Актери тајних политичких операција" редакција је била у ул. Кнеза Милоша). О понашању Дмитровића, доста је речено у одговору. Долазак Дмитровића у Новостии било је изненађње ѕа све нас новинаре, с обзиром на то шта је радио, како је говорио у неким временима. Но, ово су времена када можете бити некоме највећи непријатељ, псовати се између себе, не бирати ријечи, чак пљувати један другог,а већ сутра сте јаранаи. То је посебно видљиво у партијаском куравању. Иако тужну Србију уништи партитократијсака борба од када је постала "демократска", сви ти бојовници су у приватном животу јарани, по луксузним љетовалиштима, затвореним клубовима, интимним вечеринкама. Зато није чудо да је један човејек био генсек Тадићу,а након Тадића отпливао код Вучића, а онда испљувао Вучића и отпливао негдје друго.Слични су пливачи и у масмедијима. Е, баш у тим медијима то прелијетање је кобно. И Дмитровић је пливач, прелетач. Но, све у свему да постији уређена земља Србија, да се зна шта су медији, онда би требало и једног и другог послати у превремену пензију, посебно Дмитровића. На његову и несрећу Србије, отићиће из Новости са великим треском, да не каажем са кантама иза себе. Новости имају несрећу. Његов претходник је уништио велике новинаре, прогањао их је,а ли је био паметан, даовао им хиљаде Евра апанаже да оду, што су они прихватали. Шкоро да је бистар, требало би да затражи најмање 40 000 Евра од Дмитровића и да оде из Новост. А вама господо у УНС_у, као члан УНС-а,поново указујем, као и у једном ранијем случају, нема смисла што се бавите препуцавањима анонимуса.

Одговори
пет

23.05.

2014.

Teodor Perunski [нерегистровани] у 19:03

Sačuvaj me bože

Ne zanima me koju su razlozi prethodili svemu ovome, jer obema stranama ima šta da se ospori ili opravda, nego se pitam koji li je ovo novinar i koje je li je ovo novinarstvo: tekst sastavljen od lako predvidljivih zaključaka, prežakanih i davno uvelih fraza. Kako započnete rečenicu ja joj pogodim sredinu i kraj. Nit' ste za čitanje niti za pamćenje. Možda zato niko za vas nije čuo. Uprkos tome što Vi, navodno, imate podršku ne znam sve kojih kolega, a onaj drugi, navodno, pokušava da se opere kod es-en-esa i da im se ušlihta, Vama ne bih dao ni da sastavljate ribolovački glasnik dorćolskih alasa. Pišete šablonski zadrto, subjektivno, obojeno jednom bojom i u tome ništa niste bolji nego oponent vam. On jeste lutao, ali je bar u jednom bio dosledan: uvek na liniji srpstva. (A ovo vam piše neko ko uopšte nije poreklom Srbin). Znate kako kažu: manje se bojim predvidljivog neprijatelja nego nepredvidivog prijatelja.

Одговори
пет

23.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:38

Re:Slucaj Dmitrovic

E ,ovo mi je zanimljivo,pa kad bi bili ljubazni malo da prosirite odgovore,od Dmitrovica ih dobiti necemo,Unapred hvala
BJ

Одговори
пет

23.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:48

Sana

Pitanje za Dmitrovica: Odakle je dosao u Novosti? Evo i odgovora- kao otpusten urednik i nezaposlen!
Kada mu je do morala evo jos jednog: Kada je dosao u Novosti , a kada mu je upisan staz u Novostima ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси