Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Драгиша Петровић повлачи кандидатуру за Ђурђевданску награду из области новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

01. 04. 2019.

Аутор: Драгиша Петровић

Драгиша Петровић повлачи кандидатуру за Ђурђевданску награду из области новинарства

Дугогодишњи новинар и уредник Радио Крагујевца и Првог програма Радио Београда Драгиша Петровић, поводом сврставања његове књиге „Лажима је почелo“ у области уметност за Ђурђевданску награду, послао је писмо Удружењу новинара Србије (УНС). Писмо преносимо у целости.

Поштовани господине Николићу,

Најпре, да Вам се представим: ја сам Драгиша Петровић, дугогодишњи новинар и уредник Радио Крагујевца и Радио Београда 1, одакле сам отишао у пензију, али се и даље активно бавим новинарством.

Обраћам Вам се из једног наизглед бизарног, али по последицама, веома крупног разлога.

Група искусних крагујевачких новинара и професора Универзитета у Крагујевцу предложила је моје публицистичко штиво „Лажима је почело“ за Ђурђевданску награду у области НОВИНАРСТВА.

Реч је о документарном штиву, истраживачком новинарском раду, о бруталној информативно – пропагадној агресији на Србију која је предходила оружаној 1999. године, трајала свих 78 дана и ноћи, настављена потом унутрашњим конфликтима (изазваним споља) који су довели до 5. октобра.

Овај рад обилује изузетним документима, први пут објављеним и сакупљеним на једном месту, изјавама политичара и генерала западних земаља, и опирању српских медија и новинара (наравно и грађана) да се те лажи побију.

Уз високу цену, која је укључила и ракетирање РТС-а, српски новинари и медији, укључујући и мој ангажман, су успели да колико толико оголе лажи Си Ен Ена, Би Би Сија, Слободне Европе, Дојче велеа, Њујорк тајмса, али и политичара типа Клинтон, Блер, Олбрајт, Ширак, Шредер, Солана, Кларк, Вокер...

Међутим, тај мој рад, који су предложили већ поменути новинари и професори Универзитета, Ваши „препаметни“ чланови Одбора, Комисије, или не знам ко већ, сврставају у област – УМЕТНОСТ!

Начињено је озбиљно кривично дело, јер је без мог и знања предлагача „Лажима је почело“, пребачено у другу област за коју се није конкурисало.

Реч је, поштовани градоначелниче, о ФАЛСИФИКАТУ и ЗЛОУПОТРЕБИ. Али, ту се прича не завршава. Списак се објављује у Крагујевачким новинама са ФАЛСИФИКАТОМ, јер испада да су моји предлагачи публицистички рад „Лажима је почело“ кандидовали за област УМЕТНОСТ што је ван сваке памети.

Тиме сте се поиграли са мојим именом и професијом, јер више од 40 година поштено и часно негујем своју позицију НОВИНАРА не само у Крагујевцу већ и у целој земљи. Због тога сам одлежао у затвору 22 дана у време „жутих“, а да ми никада није речено – за шта, доживео тортуру ја и моја породица, касније сам сазнао само зато што сам писао о корупцији и неморалу чланова Ђиђићеве владе и што сам употребио у наслову у подгоричком Дану његову мисао –„Коме је до морала нека иде у цркву“.

У време Верка Стевановића, који је прогањао моју породицу, узнемиравао супругу и ћерку, изрицао неистине и бруталне лажи о мени на свим његовим ТВ и тадашњим његовим новинама – прешао сам у Радио Београд, али нисам желео да напустим мој град Крагујевац.

И када су они отишли са власти, помислио сам – никада не може бити горе. Преварио сам се, господине градоначелниче.

Овом игром које је ФАЛСИФИКАТ и кривично дело ја сам извргнут подсмеху и по мом раду се испљувало. А требало је учинити једноставно: ако рад „Лажима је почело“ не заслужује да се нађе у области за коју је предложен, избацити га из конкуренције уз наравно „дебело образложење“ и  то би било ОК. Али, Ваши људи, вероватно не без Вашег знања, пребацују рад у другу обалaст за коју није предложен.

Ја ћу уз властите трошкове да организујем стручну експертизу - врсних новинара, публициста и других зналаца.

Хоћу да Вам покажем да сте погрешили. Да сте ме ољагали, да сте ми се наругали, да сте ме извргли подсмеху у мом граду Крагујевцу за који сам радио и у најтежим временима грађанског рата,ембарга, санкција кроз емисију „Печат времена“ на Радио Крагујевцу афирмисао град, Србију, а емисија се налазила на сталном прес клипингу Уједињених нација.

И долазим до најважнијег: Ви и Ваш председник Парламента у изјави за „Политику“ поводом овог случаја опет потцењујете и предлагаче и мене, али и грађане Крагујевца. Г. Петрашиновић је толико дрзак да каже да он има право да предлаже кандидате (од седам области предложио је у пет) што је делимично у праву, као грађанин има, али је неморално са позиције на којој се налази, и као, та, особа како каже – има увид, прати рад у Крагујевцу.

Је л'  је то реч о некој новој врсти праћења коју је својевремено примењивао В. Стевановић и због чега су новинари (међу њима и ја) напустили његову прес конференцију.

Ви, с друге стране, у Политици говорите како Крагујевчани не разумеју баш ово у вези са Ђурђевданском наградом, па сте, ето Ви, као добра вила да им помогнете!

Потцењује градоначелниче интелигенцију грађана, и они „књиже“ сваки такав пропуст и увреду.

Уосталом, није без разлога Вучић рекао да на локалу има много оних који би хтели да буду „шерифи“. Па после је неко други крив када ови протестују, али и оваквим понашањем у мом случају, и оваквим изјавама у Политици ви само појачавате гнев људи. Присутна је осионост, бахатост и самозадовољство, али, знајте, мало сте се преиграли.

Повукао сам кандидатуру за Ђурђевданску награду.

То су учинили они који су ме предложили уз захтев ДА СЕ У КРАГУЈЕВАЧКИМ НОВИНАМА ОБЈАВИ ЦЕО ТЕКСТ ПОВЛАЧЕЊА, с обзиром да је у истим новинама објављен ФАЛСИФИКАТ о предлогу рада "Лажима је почело" за област УМЕТНОСТ.

Јер, ако сада лекарка треба да буде новинар, како је за ту област предложио г. Петрашиновић, шта онда остаје – од новинара, које Ви можда не волите, али је то професија која штити интересе грађана. 

А цео град зна и бруји зашто је дотична госпођа лекарка предложена за област  НОВИНАРСТВА.

Нека вам је на част. Што се мене тиче, имам много професионалних награда, друштвених признања, одликовања...Иако сам ПОВУКА О КАНДИДАТУРУ, урадићу стручну експертизу само да бих Вам показао са каквим људима радите који су једноставно за неке ствари незналице, злонамерни, или раде из партијског интереса, а ја мислим да су све три ствари у питању.

Никада се не предајем у доказивању истине која је саткана и у овом мом публицистичком раду „Лажима је почело“.

 

Поздрав,

Драгиша Петровић

Коментари (2)

Остави коментар
уто

02.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 15:52

ODBRANA PROFESIJE NOVNAR

Tipičan primer kako su se u manjim gradovima(van Beograda) osilili pojedinci na vlasti! Ali, čitajući tekst, stičem utisak da ovaj kolega štiti novinarstvo kao profesiju .Ako svi mi iz ove branše ne podignemo glas prototiv onih koji misle da sve znaju, da ,kako se kaže, ljude vide kao šahovske figure i pomeraju ih po svojoj volji zarad svojh uskih partiskih interesa ,nećeće nam se dobr pisati. Novinrstvo i novinar mora da budu jedinstveni u podršci (koju nesebično dajem kolegi) jer je to čin odbrane našeg dostojanstva.

Одговори
пон

01.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 18:08

šta fali?

Što mu smeta što je u umetnosti? Umetnici su gubavci, ili šta je u pitanju?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси