Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Први програм Радио Београд: Николић није добила отказ због новинарског питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

31. 10. 2019.

Аутор: Први програм Радио Београда

Први програм Радио Београд: Николић није добила отказ због новинарског питања

Поводом изјаве новинарке Бете Мирјане Николић на јавној седници судова части УНС-а и НУНС-а да је добила отказ на Радио Београду због „питања које је поставила на конференцији за новинара”, а којe се није свидело овој медијској кући, Први програм Радио Београда послао је писмо УНС-у у којем се наводи су то „нетачне чињенице“. Писмо преносимо у целости.

Новинарка Бете Мирјана Николић изнела је 25. октобра, на заједничкој јавној седници Суда части УНС-а и НУНС-а нетачне чињенице да је отказ у РТС-у, Првом програму Радио Београда, добила због, како је навела, „питања које је поставила на конференцији за новинаре пре годину дана, а које се није свидело овој медијској кући“. Да је то тачно, именована би била кажњена пре годину дана.

Истине ради, Мирјана Николић је отказ, како је наведено и у Решењу, добила због повреде радне обавезе и непоштовања радне дисциплине прописане Законом о раду Републике Србије, Колективним уговором ЈМУ РТС и Уговором о раду.

У образложењу решења о отказу наглашено је да је Мирјана Николић несавесно и немарно обављајући радну обавезу, исказала непрофесионалан однос према раду. Није се придржавала хијерархије утврђене унутрашњом организацијом ЈМУ РТС и одбила је сарадњу са претпостављеним уредником и главним и одговорним уредником Првог програма Радио Београда. У комуникацији са њима показала је непрофесионалан однос, недолично се понашала и изнела низ личних увреда на њихов рачун, чиме је прекршила професионални Кодекс о раду и понашању запослених, нарушила углед послодавца и угрозила програмски, производни и економски интерес послодавца. Она је то у два наврата назвала “некаквом свађом”.

Првом програму Радио Београда није јасно о каквом „терору који је преживљавала“ говори Мирјана Николић. Она тврди да је годину дана извештавала о „кућним љубимцима и екологији“, али увидом у свакодневне извештаје информативних емисија Првог програма Радио Београда, може јасно да се види да је пратила важне политичке догађаје и рад Скупштине Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси