Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Николић Радио Београду: За мене је терор забрана праћања тема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

01. 11. 2019.

Аутор: Мирјана Николић

Николић Радио Београду: За мене је терор забрана праћања тема

Поводом реаговања Првог програма Радио Београда да су „нетачне чињенице“ новинарке Мирјане Николић да је добила отказ у овој медијској кући због „питања које је поставила на конференцији за новинаре”, а којe им се није свидело Николић је послала писмо УНС-у, које преносимо интегрално.

Драге колеге,

Поводом демантија које је на моје излагање УНС-у упутио Радио Београд, молим вас да објавите моју захвалност што су још једном потврдили све о чему смо на седници Суда части говорили.

Да је ико од њих био тамо или барем погледао снимак, видео би да је моје излагање управо било нека врста наставка дискусије адвоката УНС-а Зорана Лакићевића који је том приликом навео да је пракса послодавца да, уколико му се не свиди јавно иступање новинара, нађе начин да му из другог разлога да отказ и објаснио да се углавном позову на кршење дисциплине.

А да је Главни уредник Радио Београда 1 икада био новинар, разумео би да је синтагма "екологија и кућни љубимци" употребљена као метафора, попут "сира и војне музике".

Из докумената које помиње Радио, тачно се може видети о чему сам извештавала пре, а о чему после поменутог питања, док је повратак на политичке теме дошао много касније и то под стриктном контролом.

Можда за неког није, али за мене је терор да су ми праћење неких тема или особа јавно забрањене пред свим колегама, као што је и терор екстремно викање главног уредника на сараднике.

На скупу сам такође рекла да прави разлог мог отказа нигде није наведен, па не знам шта је тачно из мог излагања демантовано, али не желим да остане недоречено и да се ствара сумња око мог добронамерног говора на једном крајње позитивном и пријатељском скупу.

Хвала вам унапред, с великим поштовањем Мирјана Николић

Коментари (2)

Остави коментар
чет

07.11.

2019.

Metla bez drške [нерегистровани] у 00:52

Re:

Po Vašem prizemnom komentaru, kao da ga je sam čačanski spikerčić skromnih potencijala i sporne biografije iscedio, reklo bi se da to što ne znate zašto je "gorepoenuta osoba" dobila otkaz, nije jedino neznanje kojim se možete podičiti. Takođe, želim da verujem iako je gotovo neverovatno, da je jedan od "mnoštva razloga" Vašeg odlaska sa radija (a nadam se i iz novinarstva) i taj što ste u trenutku lucidnosti shvatili da polupismenost i palanačka uskogrudost i nisu neka preporuka za bavljenje poslom koji zahteva znatno više profesionalne standarde. Iz odgovora predstavnika Radio Beograda saznali smo samo kakvi opskurni diletanti vode nekad uglednu medijsku kuću, besramno gazeći sve novinarske i moralne principe, disciplinovanjem svih onih koji su uspeli da sačuvaju kičmu i nešto zdravog razuma u vremenu kada su takvi kvaliteti na vrhu liste nepotrepština.

Одговори
суб

02.11.

2019.

anonimni anonimus [нерегистровани] у 04:33

vazna je istina

Ne znam zasto je "gorepoenuta" osoba dobila otkaz u Radio Beogradu, ali znam kako se ponasa i da je njeno stalno dranje i nevaspitanje bilo "kap koja je prelila casu" u mojoj odluci da, naravno iz mnostva drugih razloga napustim Radio Beograd. Ne poznajem "iz prve ruke" prilike u redakciji prvog pograma od kada je dosao novi urednik, ali kao koleginicu poznajem Mirjanu Nikolic i znam da uvek treba imati u vidu da " novcic ima dve strane" ( figurativno receno ) i da treba imati u vidu sve cinjenice da bi se doslo do istine. Nije li to osnovni novinarski princip?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси