Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Пре одласка у апотеку неопходно је позвати одабраног доктора за продужење рецепта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

10. 04. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Пре одласка у апотеку неопходно је позвати одабраног доктора за продужење рецепта

"Имам више од 65 година, ишао сам ноћас у четири сата у апотеку, где су ми рекли да су рецепти истекли. Да ли је важност рецепата продужена или не?" Ово је било питање старијег суграђанина који је тражио одговор од Удружењу новинара Србије које је због проглашења ванредног стања услед пандемије покренуло рубрику "Грађани траже да новинари питају".

Важност рецепата јесте продужена, речено је УНС-у, али сви хронични болесници који имају редовну терапију прво треба да се обрате изабраном лекару у свом Дому здравља за продужење рецепата.

Према речима др Бранке Лазић, начелника службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља Стари град, потребно је телефоном или мејлом контактирати изабраног лекара када вам је терапија при крају.

"Изабрани лекар ће преко ИСИС-а продужити важност трајања рецепата најдуже до девет месеци. Изузетак од овог правила су они који имају заказан преглед код специјалиста, због могуће измене терапије", рекла је УНС-у др Лазић.

Након што пацијент телефоном контактира изабраног лекара или добије одговор на имејл, терапију може да преузме у апотеци са овереном здравственом књижицом. Односно, за старије од 65 година, лекове из апотеке може преузети било која особа која дође и донесе здравствену књижицу пацијента.

Овакав систем продужења терапије за хроничне болеснике и важности рецепата важи за све домове здравља.

,

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси