Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Нема ванредне новчане помоћи за незапослене пријављене у Националној служби за запошљавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

16. 04. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Нема ванредне новчане помоћи за незапослене пријављене у Националној служби за запошљавање

Незапослени који су пријављени у Националној служби за запошљавање, а до сада нису добијали новчану надокнаду, неће по том основу добити новчану помоћ у време ванредног стања због коронавируса, одговорили су Удружењу новинара Србије из Националне службе за запошљавање.

"Не постоји правни основ као ни финансијске могућности за исплату других врста накнада незапосленим лицима од стране Националне службе за запошљавање осим оних које су прописане Законом о запошљавању и осигурању за случај незапослености", наведено је у одговору УНС-у за рубрику „Грађани траже да новинари питају“.

НЗС саветује оне који сматрају да им је повређено неко од права из области рада да се обрате Инспекторату за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као органу који је задужен за инспекцијски надзор у области радних односа.

УНС-у је идентичан одговор стигао и од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у коме стоји да могу да се обрате њима или НСЗ и да ће након увида у конкретан случај, сваки грађанин добити одговор.

За рубрику "Грађани траже да новинари питају коју је УНС покренуо по увођењу ванредног стања обратио нам се грађанин који се шест месеци водио као незапослен на евиденцији НСЗ, а за то време је радио у приватној фирми.

"Радио сам у приватној фирми од септембра до фебруара месеца, наводно пробни рад, радио сам и по 12 сати, завршавао послове и ниже спреме и моје високе... и рекли су ми да више не морам да долазим, задовољио сам њихове критеријуме и да ће ме звати кад крену са радом у новој хали. Кад сам отишао у НСЗ за уредно јављање рекли су ми да нисам уопште скинут са евиденције и да се водим и даље као незапослено лице".

Износећи проблем овог суграђанина, УНС је поставио питање Министарству за рад и Националној служби за запошљавање да ли држава планира новчани помоћ лицима која су на евиденцији НСЗ, а не остварују право на новчану надокнаду.

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

05.07.

2020.

nezaposleni [нерегистровани] у 10:54

Naknada

Sem redovnog prava na novčanu nadoknadu u slučaju otkaza, država se apsolutno nije bavila ovom kategorijom stanovništva u toku pandemije (postoje oni koji nadoknadu ne primaju a na evidenciji su NSZ).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси