Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Црвени крст Србије: Нема нових народних кухиња, а кувани оброци стижу на адресу 1.772 корисника старијих од 65 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

24. 04. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Црвени крст Србије: Нема нових народних кухиња, а кувани оброци стижу на адресу 1.772 корисника старијих од 65 година

За рубрику „Грађани траже да новинари питају“ коју је Удружење новинара Србије покренуло у време ванредног стања због коронавируса Црвени крст Србије одговорио је да није било покретања народних кухиња у срединама у којима нису постојале, а да куване оброке на кућну адресу добија 1.772 корисника старија од 65 година, док за 2.006 њих припремљене оброке преузимају млађи чланови породица.

Из Црвеног крста навели су да се у овом моменту у 65 средина припремају и дистрибуирају топли кувани оброци.

„Поред старијих оброци се дистрибуирају на кућну адресу још 483 угрожена корисника који имају потешкоће у кретању због болести, инвалидности“, рекла је УНС-у Слађана Димић из Црвеног крста Србије.  

На питање да ли Влада или локални кризни штабови организују народне кухиње тамо где их није било Црвени крст одговара да према информацијама које имају нису покренуте нове народне кухиње.

„Приоритет у реализацији Програма народних кухиња за који је надлежан Црвени крст у Србији јесте усмерен на систем подршке који већ постоји и прилагођавању датим околностима“, одговорила је Димићева.

Она је напоменула да се систем народне кухиње покреће уколико постоји могућност да се на одржив начин организује пружање такве услуге и да подразумева заједнички рад локалне самоуправе, центра за социјални рад и Црвеног крста.

Грађанина који се обратио УНС-у интересовало је да ли ће бити отворене народне кухиње у местима у општини Алибунар.

„У општини Алибунар више од две деценије постоји народна кухиња коју координира Црвени крст Алибунар. У оквиру ове народне кухиње оброци за 250 корисника дистрибуирају се на пет дистрибутивних пунктова“, рекла је Димићева УНС-у.

Она је објаснила да се корисницима народне кухиње у Алибунару у периоду кризе достављају пакети хране, а да је тамо где су услови постојали настављено са дистрибуцијом куваних оброка.

„Чим се буду створили услови за поновну континуирану и безбедну реализацију припреме и дистрибуције оброка на свим пунктовима како је то чињено и пре кризе, систем ће поново бити успостављен и корисници обавештени“, навела је Димићева.

Питања на које је УНС тражио одговоре су: Да ли Влада или локални кризни штабови организују народне кухиње тамо где их није било? Да ли све народне кухиње достављају храну својим корисницима старијим од 65 година јер не смеју да излазе током ванредног стања? Интересује ме, конкретно, хоће ли бити отворене народне кухиње у местима у општини Алибунар.

УНС наставља да на свом сајту www.uns.org.rs објављује питања грађана и одговоре надлежних у рубрици „Грађани траже да новинари питају“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси