Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Стање аутизма не смемо доводити у везу са тероризмом и масовним убиствима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

08. 05. 2023.

Аутор: Бранко М. Жујовић Извор: УНС

Стање аутизма не смемо доводити у везу са тероризмом и масовним убиствима

Гостујући на РТС-у 4. маја ове године, професор Факултета политичких наука, Драган Симеуновић, довео је особе са поремећајем из спектра аутизма, односно Аспергеровог синдрома, у везу са тероризмом и масовним убиством које се догодило у Основној школи “Владислав Рибникар”.

Уследила је реакција Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом и извињење РТС-а.

Професор Сименуновић поновио је ову тврдњу на “Курир” телевизији.

Он је том приликом још једном саопштио да му је дечји психијатар из САД, Дејан Будимировић, писао да је, према ономе што је Будимировић “видео” из САД, могуће да је код малолетног убице посреди једна врста аутизма, односно Аспергеров синдром који се, по Симеуновићевим речима, “одликује” баш у годинама пубертета.

Подсећам да је др Ненад Глумбић са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију у изјави датој овим поводом јасно саопштио да се Аспергеров синдром више званично не користи као ознака за високофункционални аутизам, да се аутизам не може први пут јавити у пубертету и да повезивање криминала и аутизма у медијима подстиче негативне ставове према особама са поремећајем из спектра аутизма.

Глумбић је притом недвосмислено саопштио и да је свако, па и имплицитно повезивање стања аутизма са масовним убиствима неетичка и неодговорна пракса.

Молим колеге новинаре да у емисијама и новинарским прилозима заштите особе из аутистичног спектра, чије стање не може бити повезивано са масовним убиствима, тероризмом и криминалом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси