Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Политика узела Немцима 20 милиона евра, а сад покушава да их превари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

19. 10. 2015.

Извор: Курир

Политика узела Немцима 20 милиона евра, а сад покушава да их превари

„Политика новине и магазини" (ПНМ), „Политика а.д." и „Политика штампарија" добили су око 20 милиона евра од немачког ВАЦ, што ове три фирме у судском процесу који се води не оспоравају, али покушавају да ту позајмицу не врате, сазнаје Курир.

Немачка фирма је од 2002. до 2012. имала 50 одсто власништва у три државне предузећа и тад им је и дала новац.

Покушаји ових државних фирми да се извуку од враћања кредита из њиховог угла сасвим су логични, јер да није било тог новца тешко да би преживеле. Међутим, и са тих 20 милиона евра добијених у кешу представници државе који су их водили нису успели да направе успешне компаније јер, кад се погледају њихови финансијски извештаји, види се да су последњих година стално бележиле губитак.

Кредити

Ако би ове државне фирме морале да врате новац који су добиле од ВАЦ, биле би у много већем губитку, па би држава као већински власник могла да пита одговорне како су водили ове компаније претходних година.

Могла би да пита Миру Глишић Симић како као директорка ПНМ има годишњу плату од 1,4 милиона динара, а фирма коју води има кумулирани губитак од 4,1 милијарду динара.

Ниједна од три фирме не оспорава на суду даје добила новац од немачке компаније. Око 17 милиона евра добили су у готовини како би се побољшала њихова ликвидност, јер без тог новца не би могли нормално да послују, а остало је опрема која је за штампарију купљена од ВАЦ каже за Курир особа која је упозната са целим случајем.

Да је „Политика новине и магазини" свесна да дугује ВАЦ говори и њихов редован финансијски извештај за 2014, који је пословодство ове фирме предало Агенцији за привредне регистре. У овом документу у више наврата се потврђује да им је ВАЦ дао новац.

Под ставком „дугорочни кредити" наводе се два кредита од 3,75 милиона евра и 6,16 милиона евра, укупно 9,9 милиона евра, односно 1,1 милијарда динара.

Пише да су кредити добијени од ВАЦ уз камату од два одсто, плус еурибор с роком отплате до јануара 2010, односно децембра 2007. Оба зајма нису враћена.

Џаба милиони

Међутим, сав тај новац није био довољан да ПНМ послује позитивно. Губитак је само од 2010. до 2014. укупно био, већи од пола милијарде динара или око четири милиона евра, док је кумулирани мањак из претходних година на крају прошле достигао 4,1 милијарду динара.

„Политика а.д.", ,,Политика новине и магазини" и „Политика" штампарија" нису имали коментар.

Махмуд Бушатлија

Грађани заслужују одговор зашто је направљен губитак

Економиста Махмуд Бушатлија каже за Курир да је легитимно да сувласник неке фирме позајми тој фирми новац, а како ће се то признати и да лије све урађено у складу с прописима, утврдиће суд. Грађане више, сматра он, треба да занима шта је са државним капиталом у ове три државне фирме јер, као и многе друге, послују с губитком. Међутим, држава не зна да чува свој капитал, нема систем, то видимо 15 година. Легитимно је у свим фирмама, па и у овим, поставити питање шта су радили представници државе ако су направили губитак. Државни капитал има власника, то су грађани Србије и верујем да они заслужују одговор зашто неко смањује њихову имовину сматра он.

Миломир Марић одговара уредници Политике

Смајловићева је као окупатор

Главни уредник ТВ Хепи Миломир Марић, одговарајући на прозивку уреднице Политике Љиљане Смајловић да је „открио најнижу степеницу ријалитија, а издаје се за новинара", каже да данас више истине има у ријалитијима него у Политици.

Познато је даје Љиљана Смајловић без духа. Ми смо увек у Београду били слободног духа и шарма, били смо непокорени, а она је својевремено донела провинцијални дух тамног вилајета. И упркос томе је боље је пливала од нас који смо и даље остали „сумњива лица" каже Марић.

Он оцењује да Смајловићева доживљава Србију „као окупатор, који је равнодушан за муке народа", те да је она увек била на страни оних који су упропастили нашу државу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси