Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Касно за трећи круг приватизације медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

15. 10. 2015.

Извор: УНС

Касно за трећи круг приватизације медија?

Закон налаже да ако сутра, 16. октобра, не буду објављени Јавни позиви за трећи круг приватизације медија - њихов капитал биће пренет запосленима без накнаде или ће бити угашени. После другог круга остало је непродато десет медија, међу којима су: Танјуг, Радио Суботица, Радио Сечањ, Радио Бачка из Бача...

 

Поменутим медијима, Агенција за приватизацију одговорила је да чека тумачење Министарства културе и информисања за спровођење трећег круга приватизације с обзиром на то да се процес приватизације завршава 31. октобра и да по процедури предвиђеној Законом, тај процес не могу окончати до тада.

Међутим, подсећамо да је за Дневник ад из Новог Сада направљен изузетак и већ је расписан Јавни позив за трећи круг, а отварање понуда је заказано за 28. октобар. У овом случају Агенција има само два радна дана да заврши целокупну процедуру.

Зашто је овај медиј привилегован у односу на све који нису продати у другом кругу и како ће за њега успети да спроведу приватизацију у предвиђеном року придржавајући се законских процедура - УНС је питао Агенцију за приватизацију, али није добио одговор.

Одговоре на ова питања нисмо добили ни од Министарства културе и информисања.

„Одлуку Скупштине општине да се омогући трећи круг приватизације за Радио Сечањ послали смо Агенцији за приватизацију још 1. октобра и нисмо добили никакав одговор. Неколико дана касније сам назвао Агенцију и рекли су ми да чекају тумачење Министарства културе. Након тога, послали смо и Министарству културе и информисања, као и Министарству привреде молбу да се уважи значај одлуке Скупштине и организује трећи круг како би се сачувао једини медиј на територији наше општине и навели да смо уверени да ће се појавити неколико потенцијалних купаца. Нажалост, још увек нисмо добили никакав одговор од ова два министарства“, рекао је за УНС директор Радио Сечња Братислав Шуловић.

Скупштина града Суботице је 5. октобра донела одлуку којом се омогућава трећи круг приватизације овог радија и одредила почетну цену од 13.350 евра, односно 33 одсто процењене вредности капитала.

Директор Радија Суботица Љубиша Степановић нагласио је да се и они суочавају са истим проблемом као и остали медији који чекају трећи круг приватизације.

„Радију Суботици је ускраћено право да у трећем кругу  дође до купца. О томе нико није донео писани акт, али агенцијски писари су старом мастиљарском тактиком направили непремостиву препреку за многе медије па и за нашу кућу. Узалуд је Агенцији још 5. октобра достављена одлука о новој почетној цени. Узалуд смо добили тумачење Закона да се може користити скраћени рок за  продају. Узалуд скидање цене за радио који „тера“програм на пет језика на свега 13 000 евра“, рекао је за УНС Љубиша Степановић.

Директор Радио Бачке из Бача Миленко Вранешевић изјавио је за УНС да су пре неколико дана послали захтев Агенцији за приватизацију да им се омогући трећи круг с обзиром на то да се појавио сигуран купац за овај медиј, а одговор Агенције био је да они реално немају времена да то ураде до 31. октобра, али су тражили мишљење Министарства културе и информисања и чекају њихов одговор.

Медиј чија приватизација највише привлачи пажњу јавности је „Танјуг“.

Заинтересованих за његову куповину није било ни у другом кругу приватизације чак ни по упола мањој цени која је износила 380.467,87 евра па се поставља питање шта ће бити са државном новинском агенцијом?

Да ли ће и она добити шансу за трећи круг? У противном следи пренос капитала без накнаде на запослене или гашење.

У Танјугу има 188 запослених, али се не зна да ли и колико њих има право на бесплатне акције.

УНС незванично сазнаје да још увек нико није тражио да се утврди број запослених који имају право на бесплатне акције.

Покушали смо да дођемо до овог одговора и од директорке Бранке Ђукић, али безуспешно.

Влада Србије једина је надлежна да донесе одлуку у вези са даљом приватизацијом Танјуга.

Подсећамо, рок за окончање приватизације медија је 31. октобар.

Нове власнике је до сада добило 34 од 50 медија за које је Агенција за приватизацију расписала Јавне позиве.

Други круг приватизације чека још шест медија.

Капитал медија који до краја октобра не буде приватизовани, припашће запосленима без накнаде или ће ти медији бити угашени.

Агенција за приватизацију је са новим власницима до сада потписала дванаест Уговора о продаји медија.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

16.10.

2015.

Dragoslav [нерегистровани] у 11:57

Re:

Pa molim Vas lepo, neko moze u treci krug a neko ne , i to sa kakvim obrazlozenjem.....Strasno, sramota, katastrofa istinska.

Одговори
чет

15.10.

2015.

Saša [нерегистровани] у 23:32

KATASTROFA

Sve ste uprskali, ova privatizacija ninašta ne liči. Za ovo će morati neko da odgovara, pre svih čelnici ministarstva i lideri Medijske koalicije, UNS, NUNS, ANEM ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси