Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 12. 2016.

Аутор: Вишња Аранђеловић Извор: www.politika.rs

Власник без обавеза

Од 33 локална медија која су пронашла власнике у последњој приватизацији, четвртина је отишла у руке крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића.

Иако се никада раније није бавио медијским бизнисом, као од шале за око 300.000 евра редом је покуповао радио-телевизије Панчево, Крушевац, Пирот, Брус, Цариброд из Димитровграда, ТВ Пожегу и Центар за информисање Нови Кнежевци.

Иако се прошле године медијима представио као успешан бизнисмен, будући да је власник фабрике за производњу пластичне амбалаже и дома здравља, показао је да у медијским водамa не уме да плива.

Због неисплаћених плата недавно је програм престала да емитује највећа информативна кућа у Шумадији РТВ Крагујевац.

Пре тога невоље су имале ТВ Пожега, РТВ Брус и Центар за информисање Нови Кнежевци (ЦИНК). Милосављевић, у изјави коју је недавно дао за наш лист, признаје да проблеми постоје само у крагујевачкој телевизији.

И за то, каже, он није крив већ град који није расписао конкурс за финансирање медија и радници који „се нису снашли у приватизацији”.

Када су прошле зиме радници из РТВ Крагујевац обавестили јавност да им нови газда не исплаћује зараде, сличном причом летос се огласила и ТВ Пожега. Тадашња директорка Снежана Драгојловић најавила је да ће, због финансијских проблема, ова телевизија да престане да емитује програм.

С медијима је тада поделила и Милосављевићеву филозофију пословања. Наиме, на састанку је ставио до знања да им новац неће узимати, али ни давати. Како сазнајемо, ова телевизија успела је да преживи и редовно емитује програм, додуше нешто скромнији него раније.

Пре месец дана ТВ Пожега је на конкурсу добила 700.000 од 950.000 динара колико је општина одвојила за суфинансирање медијских пројеката. Али ситуација на РТВ Брус није тако једноставна. Ова телевизија мало ради, па се мало одмара. Према сведочењу једног од бивших радника, РТВ Брус није емитовала програм од априлских избора до пре месец дана.

– Данас има четворо запослених. Од програма производе само кратке вести које емитују неколико пута у току дана, док су остале емисије заправо репризе с РТВ Крушевац, чији је власник такође Милосављевић. Када је реч о радију тамо се могу чути само жеље и поздрави – објашњава за наш лист некадашњи радник РТВ Брус.

Како бисмо установили какво је стање у Центру за информисање Нови Кнежевци позвали смо бројеве које је користила ова медијска кућа. Међутим, на њих се нико није јављао.

Према информацијама које поседује УНС, ЦИНК не ради.

Преостале четири информативне куће нису опстале захваљујући Милосављевићевом умећу, већ је већина њих имала среће да раде у градовима који брину о својим медијима.

РТВ Панчево ове године је из градске касе добила скоро половину новца одређеног за пројектно финансирање, односно 16.500.000 динара. Највећи део конкурсног колача добила је и РТВ Цариброд – од 16.200.000 динара њени пројекти добили су 13.200.000.

У Пироту трећина новца припала је Милосављевићевом медију – од 10.950.000 динара 3.700.000 добила је РТВ Пирот. Крушевачка телевизија, поред чињенице да има успешан менаџмент, има и среће на конкурсима за пројектно суфинансирање. Од 15.650.000 РТВ Крушевац припало је 9.200.000 динара.

Који су разлози Милосављевићевог уласка у овај бизнис? Заступници једне теорије тврде да је био политички мотивисан, будући да Милосављевић био дугогодишњи политички функционер из редова СПС-а. Друга теорија каже да је он само куповао медије уместо тадашњег војног министра Братислава Гашића.

Има и оних који су склони да поверују да је овај русофил у ствари херој који је спасао српске медије од америчких освајача.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси