Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Радници "Дневника ад" још без својих акција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

22. 02. 2017.

Аутор: A. Милошевић Извор: Данас

Директор војвођанског издавача скоро два месеца не узима решење о подели бесплатних деоница запосленима

Радници "Дневника ад" још без својих акција

Радници Дневника АД, мањинског власника истоименог дневног листа, који по закону имају право на бесплатне акције овог предузећа, већ скоро два месеца не могу да добију своје деонице.

Јер директор Дневника Светозар Карановић никако да узме решење о додели акција које се налази у Министарству привреде. Иако делује трагикомично да више од 560 људи не могу да остваре своја власничка права због тако баналног разлога, у овом случају ситуација је баш таква.

Министарство привреде је још 29. децембра донело решење о додели бесплатних акција Дневника ад запосленима у овом предузећу, али од тада до данас директор Дневника то решење није преузео. Средином фебруара, за овај случај се заинтересовало и Удружење новинара Србије, које је од Министарства добило информацију да "одговорно лице друштва (директор Карановић) до данас није преузело решење", које је донето још 29. децембра.

Занимљиво је да је још недељу дана пре тога, Карановић послао писмо радницима, у којем их упозорава против учлањивања у удружења будућих акционара, које је назвао "мешетарима", оцењујући да они не могу им помогну у добијању акција. Уз то, директор их је обавестио да је пренос акција "ствар дана или највише недеља" те да очекује да ће "у наредним данима" бити позван да преузме решење. Решење које је у том тренутку већ више од месец дана чекало на њега да га покупи.

Упитан о овоме, Карановић је у телефонском разговору за наш лист јуче изјавио да је управо "данас добио званични позив из Министарства" да узме решење и да ће то до краја ове недеље и урадити.

Он је додао и да је тачно да је Министарство "пре око месец дана" позвало телефоном Дневник, али да се на телефон није јавио он, те да, како је рекао, "сви пре мене знају" о том решењу.

Карановић је рекао и да о самом поступку поделе акција може да говори тек кад буде прочитао решење у којем би читава процедура требало да буде прецизирана, али да ће бити "обавеза фирме да обавести све акционаре", после чега би они требало да се упишу у Централни регистар хартија од вредности.

- Дуго смо се борили за ово и одавно нема ништа спорно у подели акција - тврди Карановић.

Многи мали акционари ипак не мисле тако. Зато су формирали удружење "Акционари Дневника", којем се, како кажу, "у само неколико дана од оснивања придружило више од 200 људи који имају права на деонице". У удружењу тврде да је Карановић намерно месец и по дана "крио" решење Министарства привреде, а додају и да правна служба Дневника ад за све то време такође није реаговала. Они наводе да су крајем јануара сазнали за решење Министарства и да су тад и званично регистровали своје удружење, након чега је Карановић свим радницима послао писмо којим их одвраћа од чланства.

- Они имају боље изворе него ја. Не видим потребу за формирањем удружења, а не знам ни како су могли да формирају удружење пре него што су и постали акционари, јер за сада нико од њих није акционар - каже Карановић.

Према његовим речима, све акције ће сада прећи у руке малих акционара, "осим можда један одсто оних који се до сада уопште нису изјашњавали о свом праву на акције". Карановић тврди и да ће процедура сигурно бити испоштована онако како је то навело Министарство привреде у свом решењу.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси