Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Продаја одложена због враћања имовине Радио-телевизије Крагујевац Граду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

27. 12. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Продаја одложена због враћања имовине Радио-телевизије Крагујевац Граду

Град Крагујевац, оснивач Привредног друштва Радио-телевизије Крагујевац (ПД РТК), укњижио се као власник „објекта које је раније користио РТК“, а овој медијској кући на коришћење без накнаде на одређено време дао просторије за рад, речено је Удружењу новинара Србије (УНС) у Министарству привреде.

 Министарство ће, како је речено УНС-у, овом Друштву послати захтев за утврђивање нове фер тржишне вредности целокупне имовине и обавеза капитала РТК са стањем на дан 31. децембра 2018. године.

„Јасним разграничењем имовине и утврђивањем права коришћења, решени су и вишегодишњи, понегде и деценијски проблеми плаћања трошкова које Друштво није само стварало. Годишње је Друштво само за комуналне трошкове других лица, и физичких и правних који су били у згради, плаћало више од милион динара“, рекла је УНС-у директорка ПД РТК Јелена Вуковић.

Како је додала, ПД РТК “производњу и емитовање радијског и телевизијског програма обавља као и раније са две локације: у улици Бранка Радичевића 9 и у ТПЦ Раднички, у улици 27. марта 19/2“. Град Крагујевац сада се књижи као власник простора у обе зграде који је користио РТК.

„Просторије на наведеним локацијама Град Крагујевац је Друштву дао на коришћење док траје делатност.  Програм Телевизије Крагујевац се реализује и емитује из просторија у ТПЦ Раднички, док се Радио Крагујевац, као и претходних 30 година, од скоро 49 колико постоји, емитује из зграде у улици Бранка Радичевића 9“, рекла је УНС-у Вуковић.

Она каже да се „након рационализације пословања појавио вишак пословног простора у згради у Бранка Радичевића 9, који је уступљен другим корисницима, међу којима су и ’Крагујевачке новине’, a коришћење простора у ТПЦ Раднички никада није било правно регулисано за 22 године, колико се у њима налази Телевизија Крагујевац“.

Подсетимо, Министарство привреде је крајем јануара ове године расписало “јавни позив за прикупљање писма о заинтересованости за учествовање у поступку приватизације“ РТК , а затим је, како је речено УНС-у, „дописом позвало ПД РТК да достави попис и процену фер тржишне вредности целокупне имовине, обавеза и капитала на дан 31. децембар последње пословне године“. У Министарству су навели и да су им попис и процена достављени у априлу, а затим у мају ове године.

Како су УНС-у рекли, на позив је пристигло једно писмо о заинтересованости.

На најаву Министарства да ће у наредном периоду послати ПДК РТК захтев за утврђивање нове тржишне вредности, Вуковић каже да ће ово Друштво нову процену урадити и доставити када Министарство привреде од њих то буде тражило.

На питање УНС-а када очекује да ће бити завршена приватизација РТК-а, Вуковић је рекла да то „не може да процени, јер не зависи од запослених у РТК“.

Тренутно је у РТК 30 радника (22 на неодређено време) који раде у три сектора: пословни, програмски и сектор продукције, рекла је УНС-у Вуковић и додала да су ове године поставили и радијске предајнике у Општинама Аранђеловац и Кнић.

„До 2014. године у РТК било је запослено 96 људи и ангажован већи број хонорарних сарадника, а након приватизације 2015. године у нашој медијској кући је остало 77 запослених“, рекла је УНС-у Вуковић.

Подсетимо, РТК је приватизован 2015. године када га је купио крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић. Ипак, приватизација је почетком 2017. године поништена, јер Милосављевић није испуњавао обавезе предвиђене купопродајним уговором.

Граду Крагујевцу је у јуну 2017. године привремено враћено власништво над овом медијском кућом, којом је требало да управља до нове приватизације.

На питање УНС-а када очекује поновну приватизацију РТК, градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да је „сада све у надлежности Министарства привреде“.

„Град Крагујевац и РТК су све неопходне радње завршили на време, за шест месеци“, рекао је УНС-у Николић.

Иначе, Град је из буџета за 2019. годину издвојио 37 милиона динара за РТК, о чему је УНС писао, а за конкурс за суфинансирање медијских пројеката осам милиона динара.

Крагујевац од увођења пројектног суфинансирања медија, 2015. године, није за медијске пројекте издвајао нити један динар.

 

Текст је настао у оквиру пројекта „Новинари и медији – колико нас заиста има“ . Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси