Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД осуђује ограђивање водства ХРТ-а од свог новинара Александра Станковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

23. 11. 2017.

Извор: hnd.hr

ХНД осуђује ограђивање водства ХРТ-а од свог новинара Александра Станковића

Хрватско новинарско друштво (ХНД) осуђује реакцију водства ХРТ-а које је поводом посљедње емисије аутора и водитеља Александра Станковића „Недјељом у два“ издало приопћење сљедећег садржаја: "Хрватска радиотелевизија (ХРТ), поштујући Устав Републике Хрватске и Декларацију о Домовинскоме рату Хрватскога сабора, ограђује се од стајалишта изнесена у емисији Недјељом у два 19. студенога у којој је водитељ Александар Станковић у више наврата Домовински рат довео у везу с 'грађанским ратом'."

Такву реакцију ХНД сматра лицемјерним нападом водства ХРТ-ова на властитог новинара којим врх ХРТ-а још једном потврђује како се, када је програм у питању, не руководи поштивањем професионалних стандарда на којима се треба темељити јавни медијски сервис већ се служи опасном политикантском реториком приклањајући се популистичким насртајима и прилагођавајући се тако да не узнемирава политичке моћнике. 

Из транскрипта дијела разговора са Станковићевим гостом Предрагом Мишићем (у прилогу) видљиво је што је точно колега Станковић изговорио. Сваком тко познаје чињенице јасно је да је Хрватска нападнута након што је прогласила одцјепљење од СФРЈ и то није доводио у питање нити колега Станковић. Али у емисији с гостом је расправљао (и) о томе има ли Домовински рат, због разних специфичности, и елементе грађанског рата а повод је био особна судбина госта.

Но водство ХРТ-а очито мисли како је таква врста пропитивања недопустива на јавним медијском сервису унаточ чињеници да је чак и Уставни суд Републике Хрватске у образложењу одбијања уставне тужбе у вези ратног злочина 12. сијечња 2015 године недвосмислено нагласио:…“Оружани сукоб на подручју Републике Хрватске имао је немеђународни карактер до 8. листопада 1991. Након тога, тај је сукоб имао међународни карактер….на догађаје прије 8. листопада 1991. примјењује се Допунски протокол II. уз Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба...“.

Такођер водству ХРТ-а истовремено не смета угошћавање оних који су особе оптужене за ратне злочине прије 8. листопада 1991. године бранили управо позивајући се на цитиране чињенице из одлуке Уставног суда. Они могу и у програму ХРТ-а тврдити како је до 8. листопада 1991. у Хрватској био „грађански рат“, а новинар ХРТ-а не смије о томе нити писнути, а да га се водство ХРТ-а јавно не одрекне.

Притом се ХРТ-ови шефови сакривају иза  Устава Републике Хрватске, који колега Станковић нити на који начин није довео у питање (а немају никакве примједбе на оне иступе у програмима ХРТ-а којима туђа уставна права редовито крше). Позивају се и на  Декларацију о Домовинскоме рату Хрватскога сабора, као да је тај политички документ  - догма.

Оваквим поступком водство ХРТ-а је додатно потврдило да институцију којом руководе не сматрају јавним медијским сервисом него државном агенцијом под политичком контролом и тако ХРТ симболично враћају у државу из које је Хрватска изашла -  у СФРЈ и то из најригиднијег раздобља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси