Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Програмско вијеће ХРТ-а: Забрињавајуће стање програма, новинарских стандарда, етичких норми и медијских слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 10. 2018.

Аутор: Хина Извор: ХНД

Програмско вијеће ХРТ-а: Забрињавајуће стање програма, новинарских стандарда, етичких норми и медијских слобода

Програмско вијеће ХРТ-а јучер је на хитној сједници сазваној због расправе о ограничењима у одржавању стабилности програма ХРТ-а, већином гласова прихватило закључак који је ''изравно обраћање јавности, али и Сабору о забрињавајућем стању ХРТ-ових програма, те непоштивању новинарских стандарда, етичких норми и медијских слобода у овој кући''.

Како се истиче у закључку, Програмско вијеће затражило је сазивање хитне сједнице због крајње озбиљних замјерки репрезентативног струковног удружења Хрватског новинарског друштва (ХНД) исказаних у приопћењу Огранка ХНД-а на ХТВ-у у којим се, између осталога, јавна радиотелевизија прозива за маргинализацију и ограничење новинара у процесима одлучивања и уређивања програма, али и за цензуру. Како је истакнуто, ти наводи огранка ХНД-а били су додатно оснажени и иступима Хрвоје Зовка, новинара и уредника ХТВ-а, уједно и предсједника ХНД-а који је недавно добио изванредни отказ на јавној радиотелевизији.

''Сматрали смо да такве тврдње заслужују разматрање на нашој сједници уз дискусију с особама које су их изнијеле. Унаточ законским и статутарним могућностима те унаточ вољи већине, предсједник Вијећа није желио на сједницу позвати представнике ХНД-а. Тиме хитна сједница губи свој оригинални смисао'', истиче се у закључку за који је гласовало шест чланова вијећа – Влахо Богишић као предлагатељ хитне сједнице, предлагатељ закључка Александар (Саша) Милошевић, чланови Вијећа из редова запосленика ХРТ-а Маја Север и Деан Шоша те Ивица Маштруко и Никола Бакета, а против закључка били су Зорислав Лукић и Роберт Маркт. Предсједник Вијећа Здравко Кеџо није био на сједници.

У прихваћеном закључку истиче се и како се избјегавањем позива представницима ХНД-а још једном одбија разговор с репрезентативним струковним удружењем, али и јавношћу.

''Изостанком комуникације показује се презир и потпуна игноранција и према закључцима Програмског вијећа. Нажалост, такав изостанак запажамо на свим разинама ХРТ-а. Тако је, на једној од недавних сједница, Вијеће усвојило закључак и препоруку о кориштењу критичких знанствених просудби у односу на праксу тоталитарних режима, што је ХРТ врло брзо игнорирала те опет допустила ревизионистичко искривљавање повијести'', истиче се у закључку у којем се притом и наводи недавна ХРТ-ову вијест о комеморацији у Јастребарском.

У закључку је истакнуто и како Вијеће ХРТ-а већ дуље вријеме кроз приједлоге, сугестије и закључке својих чланова упозорава на честа и бројна кршења програмских начела и обвеза прописаних Законом, Уговором с Владом РХ те етичких и струковних норми.

''Како ХРТ то суставно игнонира, а поруке и закључци овог Вијећа не допиру до јавности, овај је закључак изравно обраћање и јавности, али и Сабору о забрињавајућем стању ХРТ-ових програма, те непоштивању новинарских стандарда, етичких норми и медијских слобода у овој кући'', истиче се у закључку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси