Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Зовко: Отказ мени је притисак на новинарско друштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

18. 04. 2019.

Аутор: Енис Зебић Извор: Радио Слободна Европа

Зовко: Отказ мени је притисак на новинарско друштво

На загребачком Опћинском суду одржано је саслушање предсједника Хрватског новинарског друштва (ХНД) и бившег новинара и уредника Хрватске телевизије (ХТВ) Хрвоја Зовка и његове бивше надређене на Хрватској радио-телевизији (ХРТ) Катарине Периша-Чакарун.

Њему је уручен изванредни отказ након њезине пријаве да се са њом вербално сукобио. Зовко каже да је то притисак и на новинарско друштво и тражи повратак на посао.

Иако је ХРТ повукао девет тужби против тједника Национал и тиме број тужби против медија смањила за четвртину, чини се да не одустају од отказа бившем извршном уреднику једног од својих програма, предсједнику ХНД-а Хрвоју Зовку. У сриједу су на загребачком Опћинском суду своје исказе дали Зовко, који је покренуо радни спор којим тражи да га се врати на посао и уредница Информативно-медијског сервиса на ХТВ-у Катарина Периша-Чакарун, темељем чије притужбе је Зовко и добио отказ.

И док је Периша-Чакарун прошла поред представника медија, а господин у њеној пратњи безуспјешно покушао забранити фотографирање, Зовко је за Радио Слободна Еуропа (РСЕ) казао како остаје при свему што је досад изрекао и подсјетио да је он 13. рујна њој као својој изравно надређеној поднио оставку на функцију уредника због, како је казао, притисака, цензуре, организацијског каоса и озбиљних техничких проблема у реализацији програма ХТВ 4.

Уредница Периша Чакарун је оставку прихватила, али два сада касније позвала га је поновно на разговор.

"Онда је дошло до једне свађе с њом и та свађа је искориштена да би се мене приказало као некаквог насилника и проблематичну особу. Добио сам изванредни отказ, а да никада прије – ни у својој новинарској каријери нити приватно – нисам кажњаван нити пријављиван за било што. Сматрао сам да је све то незаконито и да се темељи на лажима, и због тога сам кренуо у овај радни спор", рекао је Зовко.

Уназад неколико мјесеци ХНД упозорава на бројне тужбе против новинара и медија и на то да је међу активнијим тужитељима чак и један јавни медиј, ХРТ, који актуално има 26 активних тужби против различитих медија, тужбу против ХНД-а, против предсједнице Огранка ХНД-а на ХТВ-у Сање Миклеушевић Павић, и против самог предсједника Друштва Зовка.

Према оцјени ХНД-а, све су те тужбе политички притисак на медије.

"Ова је прича такођер један од удара на ХНД-а. Они су знали на кога ударају. Моји додатни проблеми на ХРТ-у су почели када сам изабран за предсједника Друштва, јер да то није тако, не би се стално стављало пред мене избор – или ХРТ или ХНД. Дакле, ово није само напад на мене као појединца, него и напад на ХНД у цјелини", истиче Хрвоје Зовко.

Његова одвјетница Вања Јурић није жељела ништа коментирати.

Професорица новинарства на загребачком Факултету политичких знаности Гордана Виловић у изјави за РСЕ каже како у најмању руку не разумије медијску кућу која тужи свог новинара због ангажмана у струковној удрузи.

"То је неприхватљиво, јер једна невладина удруга као што је ХНД мора функционирати неовисно, а медијима би требала бити част и нешто што је апсолутно прихватљиво да њихови новинари тамо раде", оцјењује Виловић.

Умјесто тога да један медиј, и то јавни, тужи друге медије, она се залаже за дијалог, а ако тај дијалог не успије, онда је потребан дијалог медијске и правосудне струке, сугерира суговорница РСЕ.

"Док год нема уједначених критерија, дотле ће бити невјеројатних тужби. Једино дијалог и додатно образовање судаца што су медији и чему служе… Ако је већ Еуропа дигла од нас руке, као што је дигла руке и од неких других земаља за које је прије уласка била силно заинтересирана, па смо препуштени сами себи и онда се морамо сами изборити и наставити оно што је започето на недавном просвједу за слободу медија", поручује Гордана Виловић.

Почетком ожујка више од тисућу новинара судјеловало је на просвједу "Отели сте медије, новинарство не дамо" у Загребу, гдје је изнесен низ захтјева – престанак злоупотребе судских тужби за притисак на новинаре, законска заштита новинара који упозоравају на притиске којима су изложени, Вијећа за електроничке медије, смјена водства ХРТ-а и хитна измјена Закона о ХРТ-у, провођење Закона о медијима и статута медија, онемогућавање "локалним шерифима" да узурпирају медије, проналажење и кажњавање оних који пријете и нападају новинаре и увођење јавних потпора за непрофитне медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси