Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинарски посао у БиХ све опаснији: Од пријетњи и притисака, до батина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

20. 08. 2019.

Извор: bhnovinari.ba

Новинарски посао у БиХ све опаснији: Од пријетњи и притисака, до батина

Новинари у БиХ се сусрећу са вербалним пријетњама, физичким нападима, честим легитимисањем без основа од стране полиције, ускраћивањем акредитација, мобингом, цензуром, политичким притисцима да се открију новинарски извори…

За првих шест мјесеци ове године, Линија за помоћ новинарима забиљежила је шест физичких напада на новинаре односно новинарке, што је једнак број као у цијелој прошлој години.

Осим тога, како су порталу ИнфоБијељина потврдили из Удружења БХ новинари, Линија за помоћ новинарима је од јануара до јуна ове године забиљежила и три вербалне пријетње упућене нашим колегама.

„На основу како физичких напада тако и вербалних који се испољавају  путем друштвених мрежа, те притисцима политичара, јавних званичника и обичних грађана, може се рећи да су с годинама напади на новинаре/ке све бруталнији и опаснији. Томе у прилог иде и случај  новинара Владимира Ковачевића који је физички нападнут са намјером да га се убије“, рекли су нам колеге из Удружења БХ новинари.

Како оцјењују, кривични закони у Босни и Херцеговни су добро написани, али не штите  довољно ову професију. 

„Из тог разлога Удружење/удруга БХ новинари су парламентима, скупштинама, владама, министарствима и клубовима заступника и клубовима парламентараца БиХ, Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту, упутили приједлоге за измјене и допуне кривичних закона како би се побољшала заштита  новинара и медијских професионалаца“, истичу из Удружења БХ новинари.

Подсјетимо, новинар РТВ БН Владимир Ковачевић брутално је претучен када су га прошле године, док се враћао са новинарског задатка, напала двојица мушкараца.

За тај покушај убиства, Марко Чолић из Бањалуке осуђен је недавно у Окружном суду у Бањалуци на четири године затвора. Други мушкарац, којег такође терете за овај напад, још је у бјекству.

Извор: infobijeljina.com

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси