Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Управа ХРТ-а свјесно шири лажне вијести и обмањује јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

18. 09. 2019.

Извор: ХНД

Управа ХРТ-а свјесно шири лажне вијести и обмањује јавност

Управа Хрватске радиотелевизије (ХРТ) свјесно шири лажне вијести и обмањује јавност када тврди да против предсједника Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоја Зовка није подигла нову, трећу тужбу.

За њу је Зовко дознао кад је у уторак, 17. рујна, примио позив Опћинскога казненог суда у Загребу да дође на испитивање на тај суд у својству окривљеника, а у поводу ХРТ-ове тужбе. 

Трећи поступак против Зовка очито је покренут раније, али је он, као и цијела јавност, за њега сазнао тек јучер. Управа ХРТ-а је све вријеме знала за трећу тужбу и да је хтјела, могла ју је зауставити.

Подсјетимо, против предсједника ХНД-а ХРТ је прво 7. просинца 2018. године поднио тужбу те га у парничном поступку – пред Опћинским грађанским судом у Загребу – терети за износ од око 10.800 куна због наводне штете коју им је починио наводно не вративши ХРТ-у опрему коју је био задужио док је тамо радио као новинар и уредник.

ХРТ је потом, такођер лањског просинца, против предсједника ХНД-а подигао другу тужбу, и то ради накнаде наводне штете због повреде части и угледа, коју им је наводно проузрочио својим јавним иступима. ХРТ овдје од Зовка потражује 250.000 куна, уз припадајуће камате.

Сада, у трећем поступку по тужби ХРТ-а Зовка се терети за казнено дјело из чланка 149., ставака 1 и 2 Казненог закона, точније – за клевету.

Из наведенога се може закључити да је актуална Управа ХРТ-а тај јавни медијски сервис претворила у судског прогонитеља властитих новинара, новинара других редакција и ХНД-а као цеховске новинарске удруге те да истодобно то јавно негира и лаже јавности о постојању тужби које покреће.

Забрињавајуће је да притом злоупотребљава информативне емисије ХРТ-а, и то на рачун свих грађана, обвезника РТВ-пристојбе. Умјесто да им пружи квалитетан програм и точне информације, она им узима новац, сервира обмане и притом им се руга, по принципу "наш интерес уједно је и јавни интерес".

Подсјећамо да је ХРТ поткрај 2018. године подигао тужбу и против самог ХНД-а и предсједнице Огранка ХНД-а на ХТВ-у Сање Миклеушевић Павић, такођер због наводне повреде части и угледа, такођер тражећи укупно 250.000 куна, те да је Управа ХРТ-а у протекле двије године подигла укупно 36 тужби против разних медија и новинара.

Подсјећамо и да је Управа ХРТ-а у вељачи ове године такођер обмањивала јавност тврдећи како није подигла ниједну тужбу против својих запосленика иако су у том тренутку биле активне двије тужбе против Хрвоја Зовка и једна против Сање Миклеушевић Павић.

О дезоријентираности Управе ХРТ-а говори и податак да је јавна медијска кућа почетком године против тједника Национал подигла чак двије тужбе за исти текст.

Занимљиво је, на крају, да се трећи поступак против предсједника ХНД-а отвара у тренутку кад је на снази мирење између ХРТ-а и ХНД-а, које је предложило управо актуално водство јавне телевизије.

Данка Дерифај и Бранко Мијић,

потпредсједници ХНД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси