Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари протестовали у Сарајеву због напада на колегу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

30. 09. 2019.

Аутор: Марија Арнаутовић Извор: Радио Слободна Европа

Новинари протестовали у Сарајеву због напада на колегу

Око педесет новинара се окупило у понедјељак на мирним протестима испред просторија Фудбалског клуба Сарајево, у центру главног града Босне и Херцеговине.

Реакција је то на напад који се догодио у петак навечер када су двије особе које су се представиле као навијачи овог фудбалског клуба пријетњама натјерале новинара портала radiosarajevo.ba да обрише текст у којем је објавио да је један навијач ФК Сарајево осуђен у Бјелорусији због посједовања 0,16 грама кокаина на пет година затвора.

Двије особе које су пријетиле новинару портала Радио Сарајево ухапшене су у петак навечер, а Суд их је у недјељу пустио да се бране са слободе.

Новинари су на данашњем протесту прошетали до зграде Тужилаштва Кантона Сарајево, како би упозорили да се напади на новинаре и редакције у Босни и Херцеговини не процесуирају брзо и ефикасно.

Протест је завршен испред зграде институција БиХ гдје су упозорили на кршење основних новинарских слобода и угроженост новинара.

Организатор протеста је неформална група новинара.

Недопустиви притисак на новинаре

Вијеће за штампу БиХ, те Друштво новинара БиХ и Удружење новинара Републике Српске осудили су напад на новинара портала радиосарајево.ба и навели да такви поступци морају бити кажњени.

Управни одбор Вијећа за штампу у БиХ, саморегулацијског тијела за штампане и онлине медије саопштио је у суботу да су насилнички напади и инсистирање за брисање објављеног текста "недопустиви притисак на слободно медијско извјештавања у интересу јавности".

"Овакви хулигански поступци најстрожије морају бити осуђени и кажњени. Посљедице некажњавања оваквих поступака опасни су не само по колеге којима су пријетње упућиване и над којима је насиље у њиховој редакцији извршено, већ и по слободу информирања генерално и развој слободног друштва", саопштено је из Вијећа за штампу БиХ.

У посљедње двије године Линија за помоћ новинарима у БиХ је регистровала 118 случајева угрожавања сигурности, живота и права новинара у БиХ, међу којима је био један покушај убиства, 11 физичких напада, 13 експлицитних пријетњи смрћу и десетине других облика кршења права на слободу изражавања.

Према подацима удружења БХ новинари, ни један од починитеља ових кривичних дјела није кажњен, нити процесуиран на ефикасан и брз начин.

Један од начина заштите новинара је да се напади на новинаре третирају као напади на службена лица. Таква иницијатива, која би ишла кроз измјене ентитетских Кривичних закона покренута је у оба бх. ентитета. Но, неизвјесно је да ли ће добити неопходну подршку.

Истовремено, чак 27 посто испитаника у Републици Српској и 17 посто у Федерацији БиХ оправдавају насиље над новинарима, наведено је у истраживању које су ове године поводом Свјетског дана медија урадили Удружење БХ новинари и Фондација Фриедрих Еберт.

У поређењу са прошлом годином, резултати представљају забрињавајући пораст броја грађана, за цијелих 14 посто, који оправдавају насиље над новинарима.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси