Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Огранак ХНД-а на ХТВ-у: Тко заправо уређује ХРТ?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 10. 2019.

Извор: ХНД

Огранак ХНД-а на ХТВ-у: Тко заправо уређује ХРТ?

Након пропуста Хрватске телевизије, која је у подневном Дневнику 6. листопада 2019. извјештај о изборима на Косову најавила сликом заставе Републике Србије (на видеозиду иза водитељице), исти дан у Вијестима на Првом програму ХТВ-а објављена је исприка. У тој јавној исприци, међутим, надлежни су, умјесто да преузму свој дио одговорности, сав терет пропуста недопустиво пребацили искључиво на одјел Графике Информативног медијског сервиса ХТВ-а. Нажалост, скандалу овдје није био крај.

Јавности се путем друштвене мреже Facebook јучер обратила саборска заступница албанске, бошњачке, црногорске, македонске и словенске националне мањине Ермина Лекај Прљаскај. У својој је објави навела детаље састанка који је у друштву велепосланика Републике Косово Гезима Касаполлија одржала у просторима ХРТ-а 7. листопада 2019., дан након спорне објаве.

Заступница Лекај Прљаскај – очито несвјесна улоге и статуса ХРТ-а, који би према Закону о ХРТ-у требао бити неовисан јавни сервис – с главним равнатељем ХРТ-а Казимиром Бачићем и уредницима, како наводи, "Ковачем и Перишићем" (вјеројатно мислећи на главног уредника програма ХТВ 1, 2, 3, 4 и међународнога канала ХТВ-а Бруну Ковачевића те уредницу Информативно медијског сервиса Катарину Перишу Чакарун) договара не само гостовања у емисијама, како ће и што ХРТ снимати о Косову и који му морају бити извори, него и стеговне мјере за запосленике ХРТ-а.

Према садржају разговора који госпођа Лекај Прљаскај описује на друштвеној мрежи, видљиво је да је с обје стране прекршен Закон о ХРТ-у, који уз остало одређује:

Чланак 1. (4) "…у обављању своје дјелатности Хрватска радиотелевизија неовисна је о било каквом политичком утјецају..."

Стога овим путем позивамо и представнике ХРТ-а који су судјеловали у разговору да се очитују о томе чије су интересе заступали те јесу ли и зашто пристали на овакав тон и садржај разговора. Ако водство ХРТ-а није у стању само одредити што се и како догодило везано уз наведени пропуст те о томе извијестити јавност – питање је тко све и на који начин заправо управља ХРТ-ом.

И овај случај, који нажалост није усамљен, још једном показује зашто Огранак ХНД-а на ХТВ-у указује на забрињавајуће стање унутар националног сервиса, у којем се крше одредбе Закона о ХРТ-у, затире професионалност и вјеродостојност те нечињењем онемогућава трансформација у истински јавни сервис одговоран јавности и претплатницима.

Надлежне за рад и пословање ХРТ-а по тко зна који пут позивамо да се запитају – куда иде ХРТ?

За Огранак ХНД-а на ХТВ-у

Сања Миклеушевић Павић, предсједница

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси