Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  МСП Црне Горе: Хапшењем новинарке због лажне вести није угрожена слобода медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 01. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

МСП Црне Горе: Хапшењем новинарке због лажне вести није угрожена слобода медија

Министарство спољних послова Црне Горе оценило је да се не може говорити о угрожавању медијских слобода или нарушавању безбедности новинара у случају бивше уреднице ФОС медиа Анђеле Ђикановић која је објавила лажну вест о наводном договору за ангажовање косовских безбедносних снага у Црној Гори на Бадњи дан.

У допису Савету Европе, који је о случају Ђикановић известио на својој Платформи за заштиту новинарства и безбедности новинара, Министарство је навело да је протест дела јавности у односу на поједина решења Закона о слободи вероисповести исказан кроз протестне шетње али и снажну и негативну политичку и непримерену и агресивну медијску кампању, уз велики број дезинформација и лажних вести – са циљем узнемиравања јавности и грађана и подстицања нереда и нестабилности.

Носиоци тих активности, како се додаје, били су из Црне Горе, али и из непосредног окружења, са јасном намером застрашивања грађана, пре свега верника Српске православне цркве и српске заједнице у Црној Гори.

„Субверзивне активности су ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом и органима реда и безбедности“, наводи се у саопштењу.

Једна од тих активности, наводи се у одговору Савету Европе, достављеном и медијима, била је лажна вест коју је пласирала Ђикановић, не посвећујући јој дужну новинарску пажњу и не поштујући правило провере информација из више извора.

„Иако се још утврђује извор информације, за који Ђикановић тврди да је из дипломатије, постоје индиције да је пласирање ове информације покушај мешања треће стране у унутрашња питања Црне Горе са намером дестабилизације државе и нарушавања јавног реда и мира“, наводи се у одговору.

У одговору се додаје да је Ђикановић, сходно квалификацији Основног државног тужилаштва, осумњичена да је извршила кривично дело изазивање панике и нереда, да је 5. јануара навече приведена на саслушање државном тужиоцу, који јој је одредио задржавање. Додаје се и да је 6. јануара Ђикановић пуштена да се брани са слободе.

„Управа полиције урадила је и анализу свих електронских медија како домаћих тако и оних из региона који су ову вест пренели, анализу постављених коментара од стране читалаца, као и објава и коментара на друштвеним мрежама. Закључак ове анализе, која је достављена надлежном тужиоцу, јесте да је ова лажна вест изазвала панику како у Црној Гори тако и у региону“, наводи се у допису и додаје да озбиљније последице нису наступиле захваљујући брзом демантију Владе Црне Горе и реакцији надлежних државних органа.

Анализе надлежних државних органа, навело је Министарство, говоре о све већој изложености Црне Горе хибридним претњама. Црна Гора и њени државни органи морају спречити сваки покушај нарушавања стабилног јавног реда и мира и дужни су да очувају државни суверенитет и уставни поредак.

„Остајемо посвећени даљем јачању медијских слобода и заштити новинара, као и стварању услова за подизање професионалних стандарда“ наводи се у допису упућеном Савету Европе.

Ђикановић је у недељу на порталу Фос медиа објавила да ће „специјалне снаге косовске полиције Росу помагати црногорској полицији на Бадњи дан“, што су пренели поједини портали у Србији, а убрзо категорички негирала Влада Црне Горе тражећи хитно поступање тужилаштва.

Полиција је у недељу привела Ђикановић, тужилаштво ју је после саслушања осумњичило за „изазивање панике и нереда“ и одредило притвор од 72 сата.

Портал којим је управљала та новинарка се јавно извинио и повукао спорни текст. Пошто је ухапшена, новинарка је дала отказ у свом медију, негирала своју кривицу и уложила жалбу на решење о притвору, после чега је суд одлучио да буде пуштена на слободу.

Део новинарских удружења осудио је хапшење новинарке, уз оцену да није било „оправдано“, захтевајући да јој се допусти да се брани са слободе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси