Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Медијске манипулације против критике власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

19. 08. 2017.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Реакције на оптужбе Антидота за саучесништво Куриру у утаји пореза и вођењу хајке против председника Србије

Медијске манипулације против критике власти

Води се политичка кампања против сваке критике, грађани су изложени медијским манипулацијама док власт без образложења блокира нечије рачуне, истичу саговорници Данаса, упитани о оптужбама портала "Антидот" да су саучесници листу "Курир" у прикривању утаје пореза и хајци против председника Србије.

У тексту под насловом "Курир медијска парадигма Србије после убиства Зорана Ђинђића", који потписују Иштван Катић и Антидот тим, док се као штампарија потписује Политика д.о.о., који је у јучерашњем издању листа "Политика" објављен као додатак или нека врста памфлета на четири стране, аутори своју "истраживачку причу" о пословању и уређивачкој политици Курира почињу тезом да је "Курир" створен са "нескривеним циљем" да брани атентаторе покојног премијера Зорана Ђинђића. У наставку долази до детаља актуелне блокаде коју је пореска управа наложила Адрија медија групи, издавачкој кући "Курира", да би на крају означили јавне личности које су помогле том таблоиду да "прикрије" утају пореза.

Према закључку Антидота, аргументованом само изјавама у којима јавне личности осуђују поменуту пореску блокаду, они су подржали "досад незабележену хајку против председника Републике и Владе Србије, коју за спас од кривичне одговорности свог власника води "Курир"", па се због тога могу назвати "Родићевим саучесницима у медијској кампањи прикривања кривичног дела пореска утаја."

Владимир Гајић, председник Адвокатске коморе Београда, истиче да су овакве констатације Антидота последица њиховог непознавања права и дефиниције саучесништва.

- Очигледно је да се води политичка кампања са циљем да уништи свакога ко је критички настројен. Ја сам подржао "Курир" да настави слободно да ради, критикујући нејасне одлуке пореске управе. Нема ту никакве хајке против Вучића, а као што његови трабанти какав је Антидот то представљају, тврди Гајић.

Он тезу у спорном тексту - да је Курир "потпомогао" рушење оптужница за учеснике у Ђинђићевом атентату, супротставља тврдњи да је "оснивач Антидота постао један од моћних људи као бенефицијар од смрти Зорана Ђинђића".

Да су тезе изнете у овом тексту - напад на политичке неистомишљенике, сагласан је и Борко Стефановић, лидер Левице Србије.

- Знајући Антидот и ко стоји иза тога, могу да закључим да њима сметају политичке поруке које шаљем, али нисам учесник никакве завере или хајке, ја сам отворено против режима, истиче Стефановић додајући да је Курир подржао због бројних "нелогичности" које прате блокаду њиховог рачуна.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, поменут је у тексту због изјаве да је "тема много дубља од блокирања рачуна". Он за Данас објашњава да остаје при овом ставу.

 - Ненормално је да било која власт блокира било чији рачун а одбија да каже по ком основу, остаје при свом ставу Шабић. Ипак, он сматра да са те функције не би требало да се "бави медијима", али указује да, управо због обавезе према функцији коју обавља, никада није одбио да да изјаву за неки медиј, "па чак ни за Информер", те је зато и одговорио на питање о дуговима "Курира". Води се политичка кампања против сваке критике, грађани су изложени медијским манипулацијама док власт без образложења блокира нечије рачуне, истичу саговорници Данаса, упитани о оптужбама портала "Антидот" да су саучесници листу "Курир" у прикривању утаје пореза и хајци против председника Србије.

Милош Јанковић, заменик заштитника грађана, за Данас указује да су овакви текстови показатељ да се грађани Србије жртве интензивних медијских манипулација, којима се зарад најнижих личних интереса продубљују поделе у друштву, растачу моралне вредности и подстичу мржња и насиље.

- Остајем при ставу да медије не треба забрањивати, па ни таблоиде. Међутим, недопустиво је да се медији користе за њима својствен обрачун са неистомишљеницима - по принципу налепи неком етикету и ефекат је постигнут. Управо је то учињено заменом теза у овом тексту, закључује Јанковић.

Међу онима који су прозвани за саучесништво је и Славиша Лекић, председник Независног удружења новинара Србије. Међутим, он сматра да је излишно да било шта демантује или објашњава јер "на смеће, попут Информера, Српског телеграфа и Поповићевог Антидота, не желим да потрошим више од ових осам секунди".

Курир тужио Антидот, Каића и Танјуг

"Адрија медија група" (АМГ), у чијем је власништву лист Курир, саопштила је да је поднела тужбе против "сарадника нарко-картела Дарка Шарића, који су сакривени иза фантомског сајта Антидот објавили лажи и клевете о породици Родић, пословању и тренутној ситуацији у АМГ, као и против свих оних који су пренели ово лажно истраживање, као што је новинска агенција Тањуг." Креатори ових "измишљотина", како тврде из АМГ, јесу сарадници Станка Суботића Цанета - Владимир Беба Поповић, Иштван Каић и фантомски, никад досад именовани "Антидот тим".

Каић и Политика без коментара

Аутор спорног текста Иштван Катић остао је недоступан на позиве Данаса, баш као и Жарко Ракић, в. д. главног уредника Политике.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси