Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Власт забранила рекламирање у Kуриру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

24. 09. 2017.

Извор: Kурир

Власт забранила рекламирање у Kуриру

Финансијски притисак на компанију „Адрија медија група", у чијем је саставу Kурир, не јењава пошто је фирмама и институцијама у државном власништву забрањено оглашавање у најтиражнијем дневном листу!

Политичари на власти на тај начин покушавају да униште, ућуткају или отму Kурир и о томе јасно сведоче подаци о приходима које медијске куће добијају од оглашивача издржавногсектора.

Док Kурир трпи велике финансијске губитке због забране оглашавања великих компанија и институција у државном власништву истовремено се медијима који подржавају политичаре на власти омогућава да остваре велики профит управо рекламирањем јавних предузећа, агенција, министарстава, локалних самоуправа у тим гласилима.

Приходи листа Kурир од оглашавања нагло су опали баш од половине ове године, када су политичарима на власти засметали критички текстови нашег листа о њиховом раду.

Новац само подобнима

Приходи листа Kурир од огласа великих компанија и институција у државном власништву у периоду јануар-мај 2017. године кретали су се од око два милиона до 4,5 милиона динара на месечном нивоу.

И баш у јуну, што се поклапа са наглашеним незадовољством владајуће структуре критичким текстовима објављиваним у Kуриру, приходи од реклама нагло опадају - у том месецу износили су 891.000 динар.

Док су у другим медијима приходи од реклама од државних фирми ишли скоро и до 10 милиона динара, Kурир у јулу није добио ни динар, а у августу је приход био и десетроструко нижи од појединих гласила - 732.000 динара.

- У хибридним системима као што је наш забрана оглашавања у медију који је критичан према власти формално није забрањен. Може се, дакле, писати и говорити шта год, али ћете трпети финансијски притисак. Не исплати се нападати власт. Новац добијају медији који су неутрални, подржавају власт и(ли) се баве лаким темама. Решење је да се институционално смањи велика концентрација моћи, за шта је потребно време и да се држава макне с тржишта - коментарише економиста Александар Стевановић.

Противзаконита блокада Подсетимо, после непрекидних напада, забране продаје на киосцима и притисака преко пореске инспекције, бруталним нападом и злоупотребом овлашћења извршне власти, пре више од три месеца потпуно су противзаконито блокирани сви рачуни АМГ.

Пореска управа до данас није утврдила никакву пореску обавезу. Такође, није навела ниједну околност из које произилази да евентуално утврђени порез неће бити плаћен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси