Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Застрашивање и дискриминација новинара током избора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Застрашивање и дискриминација новинара током избора

Уочи и током тек завршених избора поједини новинари били су застрашивани, а рад им је био онемогућен - током јучерашњег дана новинар „Гласа Зајечара“ због ранијих претњи није извештавао, у телевизији КТВ из Зрењанина наводе да су били дискриминисани, а новинар и фоторепортер „Јужних вести“ поднели су кривичне пријаве због вербалног напада.

Новинар портала „Глас Зајечара“ Миљко Стојановић за Удружење новинара Србије (УНС) каже да му у четвртак, 18. јуна није било дозвољено извештава са предизборног скупа Српске напредне странке у Дому културе у месту Вратарница код Зајечара.

Члан Градског већа града Зајечара Вукашин Лакићевић рекао му је, каже, да не може да уђе, да пише „глупости за његовог брата“, а затим му добацио да ће да „добије батине“.

„У присуству шесторице полицајаца у цивилу Лакићевић је рекао да ћу да добијем батине. Један одборник их је упитао да ли су чули шта је рекао, на шта су полицајци одговорили да није рекао конкретно име, иако су знали да се то односи на мене“, рекао је УНС-у Стојановић. Каже да је питао полицајце да ли је „нормално“ то што се дешава на шта су они „слегли раменима.“

Новинар „Гласа Зајечара“ каже да му је, осим Лакићевића, и Дражен Ковијанић рекао да не може да уђе у Дом културе.

Стојановић подсећа и да је Ковијанић прошле године „вршио притисак“ на новинаре продукције „За медиа“ због писања о инциденту у „Ноћном клубу 54“ када су насилници тешко повредили матуранта Бориса Брнзановића, што је утврдило и Основно јавно тужилаштво у Зајечару. Ковијанић је тада у Зајечару био познат као шеф обезбеђења тог клуба, иако то формално није био.

Стојановић је УНС-у рекао да је овај инцидент пријавио Полицијској управи Зајечар, као и да је обавештен да је случај предат тужилаштву. Наводи да јуче због страха изборима није смео да извештава са терена. „Не осећам се сигурно више када негде идем. Опасни су људи који су ме напали“, каже он.

„Јужне вести“ – кривичне пријаве против нападача

Екипа портала „Јужне весте“ из Ниша, новинар Никола Митић и фоторепортер Матија Гачић, јуче су у дворишту Основне школе „Стефан Немања“ у Нишу приметили особе које испред бирачког места држе папире на којима су табеле и спискови са именима и подацима.

Редакција тог портала јуче је саопштила да је екипа те особе фотографисала, а да су им затим они пришли, претили и тражили да се фотографије обришу.

Главна и одговорна уредница „Јужних вести“ Гордана Бјелетић за УНС каже да је полиција брзо стигла на терен и да је узела изјаве од екипе, као и  нападача којег је убрзо пронашла. „Полиција је рекла да ће случај бити прослеђен тужилаштву. Чекамо информације“, каже Бјелетић.

Наводи да су новинар и фоторепортер поднели кривичне пријаве. Новинар је после инцидента остао у редакцији и није одлазио на терен, додаје главна уредница „Јужних вести“.

Дискриминација КТВ-а

Власница КТВ из Зрењанина Даница Радић обавестила је УНС да је екипи те телевизије у месној заједници „Доситеј Обрадовић“, на бирачким местима 60 и 63, јуче било забрањено снимање. Каже да им је рад био онемогућен „под изговором“ да је месној заједници Градска изборна комисија доставила списак медија којима је дозвољено снимање. На списку није било телевизије КТВ.

„Позвали смо Јована Станкова, председника Градске изборне комисије који је потврдио да КТВ није на списку медија којима је дозвољено снимање и да је требало да упути захтев за снимање. Није знао да нам одговори од кад је потребно да медији шаљу те захтеве“, каже Радић.

Истиче да је телевизији КТВ, од њеног оснивања, током 27 година, на свим изборима било дозвољено снимање без посебног захтева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси