Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Шта све млади сниматељ треба да зна када крене на демонстрације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 07. 2020.

Аутор: Александар Цвркотић, сниматељ Н1 Извор: УНС

Шта све млади сниматељ треба да зна када крене на демонстрације

„Уколико се држите у групи са колегама из других кућа - мања je шанса за ексклузиву, али већа да нећете страдати“, каже сниматељ телевизије Н1 Александар Цвркотић који је у екипи са репортерком те телевизије Јеленом Зорић сликом преносио шта се дешава на демонстрацијама на београдским улицама. УНС преноси савете сниматеља Н1 Цвркотића млађим колегама како да раде у кризним ситуацијама.

Сваки одлазак у зону било каквих немира и сукоба носи са собом повећан ризик. Ако нисте спремни на то, покушајте да тамо ни не идете. Поразговарајте са својим послодавцем и пробајте да нађете замену. Није то питање храбрости већ личне одлуке и мислим да је важно са каквом енергијом приступате таквом задатку. „Хладна глава“ ће вам помоћи да се заштитите, али и да свој задатак обавите што квалитетније.

Различити фактори могу угрозити вашу безбедност - зато се што боље припремите. Опрема за снимање коју носите треба да садржи све што вам је неопходно за најмање неколико сати рада. Осим камере треба да понесете довољан број батерија за све уређаје, као и меморијске картице. Статив је ствар избора - свакако ће помоћи када је слика у питању, али и одмоћи када треба брзо променити локацију. Растеретите се сувишне опреме. Ако имате бежичну тонску опрему оставите тонске каблове или понесите један, најкраћи кабл. Светло држите увек на камери. Осим за снимање може вам послужити и уместо батеријске лампе. Наменски ранац за камеру и опрему је сам по себи тежак и кабаст па би било боље да батерије и опрему коју сте изабрали као неопходну ставите у неки лаган, али издржљив ранац, јер камера ће вам ионако све време бити у рукама. У тај ранац можете ставити и шлем, заштитну маску, воду, неки енерџи бар, марамице, додатни комад одеће… Одећа треба да покрива што већи део тела. Чизме или дубоке патике су битне за безбедност јер са плитком обућом ризикујете да у некој гужви останете без исте или да повредите зглоб. О сандалама, папучама и сл. немојте ни размишљати. Батерија на телефону би требало да је пуна. Са полупразном батеријом или батеријом смањеног капацитета ризикујете губитак комуникације са колегама.

Осим опреме за снимање препоручљиво је имати и опрему за заштиту. Пре свега заштитни шлем, бициклистичку кацигу, „бум капу“ или нешто слично. „Гас маска“ је незаменљива уколико дође до коришћења сузавца. Ако можете да бирате, нека маска има што шире видно поље. „Корњача“ за мотор, скијање и сл. може пружити додатну заштиту. Обавезно истакните новинарску акредитацију, али будите спремни да је по потреби и склоните.

Уколико не познајете терен погледајте мапе реона на интернету - какав је распоред улица, паркова, водених површина… Дођите мало раније пре заказаног догађаја како би сте испитали околину. Обратите пажњу где је распоређена полиција, а где се окупљају демонстранти.

Покушајте да стекнете утисак каквог профила су присутни грађани. Уколико вам се чини да припадају групама које су склоне насиљу немојте им непотребно прилазити и изазивати их својим присуством. Уколико енергично негодују због ваше појаве немојте чекати или улазити у расправу позивајући се на закон, право на слободу кретања.. Савет је једноставан - склоните се. Покушајте да нађете позицију са које имате добар преглед ситуације, а где се осећате колико - толико безбедно. Грађани вас могу подржавати, али и критиковати. Морате константно процењивати ситуацију и кретати се у складу са тим. Гледајте да увек имате одступницу – правац којим можете да се извучете из опасне ситуације. Немојте остати у „џепу“ – простору који је са свих страна окружен препрекама и/или особама које би могле угрозити вашу безбедност.

Било је примера када је полиција добијала наређење да нападне извештаче, па вам у том случају опасност прети од органа реда. А, исто тако координисане групе демонстраната могу добити сличне инструкције, па да особе које сте пре тога сатима снимали одједном постану агресивне и желе да вам науде. Уколико осетите њихову промену расположења одмакните се. Покушајте кроз комуникацију са полицијом, како оном у униформи тако и оном у цивилу, као и са демонстрантима, да оцените ситуацију. Да ли је боље бити иза кордона, испред, поред, у маси демонстраната или се извући даље на безбедну дистанцу.

Уколико се држите у групи са колегама из других кућа - мања je шанса за ексклузиву, али већа да нећете страдати. Уколико имате и новинара са вама пазите једно другом леђа. Често сте са својом колегиницом/колегом лицем у лице тако да заједно покривате видно поље од 360 степени. Скрените пажњу једно другом на све што приметите, а тиче се безбедности и извештавања. Уколико чујете звук моторног возила одредите где се налази и којим правцем иде. Склоните се уколико му стојите на путу.

У случају да демонстранти гађају полицију, процените правац и домет предмета, па се склоните ван домашаја. Немојте тражити добар кадар под кишом камења. По потреби тражите заклон иза бандера, возила, зидова... 

Немојте ни у једном тренутку заборавити да је слика у вашој камери слика ваше стварности. Гледаоци могу бити километрима далеко и из удобности свог дома гледати тај призор без опасности којој сте ви изложени. Зато прво припрема, а затим обазриво и сталожено на задатак.

На крају, желим колегама и себи да нам професија постане досадна и да немамо више оваквих догађаја, а до тада срећно!

* Аутор је сниматељ Н1 Александар Цвркотић. Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

05.08.

2020.

Cvrle [нерегистровани] у 15:01

Re: Hvala!

Kada pohvala stigne od veterana i profesionalca kao što je fotograf Srđan Ilić Gremlin onda ona ima posebnu težinu. Hvala!

Одговори
чет

16.07.

2020.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 10:37

Cvrle pro !

Cvrle sve lepo objasnio, ne bi ja tu ništa dirao, osim da dodam da ponekad "kontakt" sa policijom koju znate od ranije može da pomogne u radu.
Svakako respect za pokrivanje nereda, za tebe i Jecu Zorić.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси