Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Политика прекршила Кодекс новинара текстом „Плагијат у књизи др Данице Поповић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 07. 2020.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

Савет за штампу: Политика прекршила Кодекс новинара текстом „Плагијат у књизи др Данице Поповић“

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно je синоћ oдлучила да су прекршене све тачке Кодекса новинара које је професорка Даница Поповић навела у жалби због текста “Плагијат у књизи др Данице Поповић” објављеног у Политици

Комисија је оценила да је новинарки Политике Драгани Јокић Стаменковић морало бити јасно да Стручна комисија није донела закључак да је Даница Поповић плагирала књигу, да поступак није завршен и да случај није “добио епилог” како је Политика објавила. Комисија је оценила “потпуно неприхватљивим” објашњење новинарке Драгане Јокић Стаменковић да лист Политика ни накнадно није објавио информацију да је Етичка комисија вратила извештај на допуну Стручној комисији, управо због тога што је Даница Поповић против Политике поднела жалбу Савету за штампу.   

На жалбу Данице Поповић, бивше колумнисткиње Политике, да редакција није консултовалаи другу страну, односно да није тражила њен коментар пре објављивања текста, Драгана Јокић Стаменковић у првом одговору Комисије за жалбе навела је да професорка у Политици “није директно нападнута”. Међутим, уочи одржавања седнице Комисије за жалбе, новинарка Политике је  Савету за штампу доставила допуну одговора, сада са тврдњом да не треба „давати простор простор у новинама особи којој су колеге универзитетски професори већ пресудили да је присвојила половину књиге покојног колеге“.

Приликом доношења одлуке да је Политика у овом случају прекршила Кодекс новинара Србије, Савет за штампу узео је обзир и чињеницу да Драгана Јокић Стаменковић професорку сматра плагијатором, који не заслужује простор у медијима, док студента који оптужује професорку сматра кредибилним саговорником јер је у претходном периоду „само јавно опоменут“ од стране Етичке комисије Економског факултета и то због изношења паушалних оптужби на рачун професорке Поповић.

Пре одржавања седнице, Комисији за жалбе обратио се и студент, Александар Јакшић, иако није пракса да особа која није предмет спора учествује у њему. Неколико чланова комисије рекло је да им је овај допис помогао да схвате о чему се ради.

Комисија за жалбе Савета за штампу закључила је да је новинарка Политике  Драгана Јокић Стаменковић поступила потпуно супротно обавези новинара да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став. Такође, новинарка није поступила у складу са начелом новинарске пажње, веровала је извору који следи свој интерес и прећутала је више битних чињеница, између осталог и то да је студент и раније оптуживао Даницу Поповић и да су му због тога изрицане мере.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.07.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 22:27

Без коментара

Да ли УНС више не објављује коментаре на свом сајту?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси