Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: “Српски телеграф“ и „Политика“ прекршили кодекс, „Блиц“ и „Данас“ нису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 08. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Савет за штампу: “Српски телеграф“ и „Политика“ прекршили кодекс, „Блиц“ и „Данас“ нису

На последњој седници Комисије за жалбе Савета за штампу одлучено је да су „Српски телеграф“ и „Политика“ прекршили Кодекс новинара Србије. Комисија је на истој седници одлучила и да листови „Блиц“ и „Данас“ нису прекршили новинарски кодекс, по жалбама министра културе и информисања и удружења Национална авангарда.

Текстовима на које су се жалили Зоран Кесић и Иван Ивановић лист „Српски телеграф“ и његов портал republika.rs, према оцени комисије, прекршили су одредбе Кодекса које се односе на „обавезу поштовања културе и етике јавне речи“ и „интегритета и достојанства личности о којима се пише“.

На текстове у листу и порталу адвокати Ивановића и Кесића поднели су Савету за штампу жалбу, наводећи да је у њима певач Аца Лукас „запретио“ да ће их „убити“, уколико му „мајка умре“ јер су „позивали људе да изађу на улице и не поштују мере изолације“.

У жалби адвоката Кесића и Ивановића наводи се да је „претња“ певача заснова на „нетачној информацији“ коју новинари нису проверавали. У другом тексту истог медија, адвокати су у жалби истакли, да осим ове изјаве Лукаса, садржи и изјаве које могу бити и „говор мржње“, јер се нападају и вређају Кесић и Ивановић.

„Њиховим читаоцима остало је непознато да су Кесић и Ивановић, не само демантовали да су позивали људе да не поштују мере у време ванредног стања, него пружили и доказе да су, управо супротно, све време позивали грађане да не излазе из кућа“, наводи се у образложењу Савета за штампу. „Српски телеграф“ није одговорио на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе одлучили су да је „Српски телеграф“ прекршио тачке из одељка четири (одговорност новинара), одељка пет (новинарска пажња), као и одељка седам (поштовање приватности) новинарског кодекса.

Комисија је одлучила и да је лист „Политика“ текстом „Плагијат у књизи Данице Поповић” прекршио тачке из одељка један (истинитост извештавања) и одељка пет (новинарска пажња) новинарског кодекса, о чему је УНС писао.

Жалбу на „Политику“ поднела је професорка Економског факултета Даница Поповић која је између осталог навела, да се у тексту тврди да је „испитивање њеног наводног ‘плагирања’ уџбеника преведеног са енглеског језика 'добило епилог'“, иако је етичка комисија Економског факултета одбацила извештај стручне комисије, вратила га на дораду, што је лист „прећутао“.

„Чланови Комисије за жалбе оценили су да, без обзира на то да ли је новинарки, у време када је писала текст, било познато да је етичка комисија вратила стручној комисији извештај, ако је имала увид у тај документ, морало јој је бити јасно да комисија није донела закључак да је Даница Поповић плагирала књигу“, наводи се образложењу одлуке Савета за штампу.

Одлучено је и да „Блиц“ текстом „Министар се промовише и угрожава здравље људи“, на који се жалио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, није прекршио Кодекс новинара Србије.

Министар је у жалби навео да је тексту „нетачна тврдња“ да је угрозио здравље људи организујући скуп, као и да је новинар, без претходне провере, претпоставио да је на скуп позван већи број људи, него што је у време пандемије ковида 19 дозвољено. Тиме су на рачун министра изнете тешке оптужбе, наведено је у жалби, са елементима кривичног дела.

Супротно, комисија је закључила да је „претерана оцена“ да је министар овим текстом оптужен за кривично дело, као и да је редакција листа „претпоставила“ да је позван већи број људи у јеку епидемије. „Министар није демантовао да је скуп одржан, нити је у жалби објаснио које чињенице нису проверене пре објављивања текста“, стоји у образложењу одлуке.

Комисија је одлучила и да лист „Данас“ текстом „Увредљивим снимцима ‘бране’ Данила Вучића”, на који се жалило удружење Национална авангарда, није прекршио новинарски кодекс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси