Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Гајовић: Никад се не бих помирио са продајом „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Гајовић: Никад се не бих помирио са продајом „Политике“

Да лист „Политика“ треба да буде у власништву државе, сматра државни секретар у Министарству културе и информисањa Александар Гајовић, али и нови генерални директор Политике АД Зоран Мошорински. У Медијског стратегији, међутим, пише да држава треба да напусти све медије, као и да се њихова приватизација оконча.

Гајовић за УНС каже да „Политикина“ кућа „заслужује реформу“. Сматра да Политика АД и Пoлитика новине и магазини (ПНМ) треба да се „уједине“, као што је то било некада, и да таква медијска кућа буде у „већинском пакету државе“. Није за продају „Политике“ и њеног бренда.

„’Политика’ је српски бренд и са њим се не може трговати. Напротив, треба улагати и помоћи му“, каже он и додаје да је решење за „Политику“ и да држава одреди нови менаџмент те куће.

„’Политика’ би требало да буде изузета из поступка продаје на тржишту. То би био лекс специјалис. Не могу да видим ‘Политику’ приватизовану. Никада се не бих помирио са тим“, каже Гајовић, бивши главни и одговорни уредник „Илустроване Политике“.

Ипак, у Медијској стратегији, која је усвојена крајем јануара ове године, стоји да треба да се сачини и спроведе план потпуног изласка државе из власништва у привредном друштву Политика АД.  

Гајовић, супротно, каже да је интерес грађана да се „Политика“ не приватизује, јер је она „српски бренд, традиција, култура“. Пита и да ли су чланови радне групе који су радили на Медијској стратегији то знали, пре него што је усвојeна. 

Крајем јула, Политике АД, која има 50 одсто удела у власништву ПНМ-а, издавача дневног листа „Политика“, добила је новог генералног директора Зорана Мошоринског. Он је за УНС рекао да се „нада“ да ће „Политика“ „остати државна“, као и да ће доћи до спајања Политике АД и ПНМ-а.

Осим Политике АД, у којој је држава највећи акционар, друга половина ПНМ-а у власништву је Ист медија групе која се доводи у везу са бизнисменом Мирославом Богићевићем.

Ист медија група преузела је 50 одсто власништва у ПНМ-у од немачког WАZ-а 2012. године, а 2016. године избрисана је из Регистра пореских лица Руске федерације где јој је било седиште јер није имала промета на рачуну. 

Политика АД, сувласник ПНМ-а, издавач је магазина Базар, Политикин Забавник, Илустрована Политика, Вива, Свет компјутера, Мали Политикин Забавник, Енигматика и Разбибрига, док ПНМ издаје листове „Политику“ и „Спортски журнал“.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

13.08.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 13:42

Re: тачна дијагнозТ

Потпуно тачна дијагноза. Слажем се да је Политика тренутно у погрешним рукама. И крајње је време да неко крене да је спасава, док не буде касно.

Одговори
чет

13.08.

2020.

Mali Budo [нерегистровани] у 07:38

Re: MALI AKCIONARI (2)

Ulazak u svaku novu svojinsku transformaciju podrazumeva jasno određenje prema malim akcionatrima.Medijska kuća koja želi da ostane lider u tom poslu ne sme to pitanje da gura pod tepih.Gde su sada oni silni predesdnici Skupština akcionara? Njihov glas bi bio značajan i od koristi.Politika mora da se čuva od najezde novih skakavaca, jer iskustva sa Miloševićevim urednicima, Wacom i izvesnoim Bogićevićem, opominju da lako "oko mogu baciti" najnoviji preletačevići, odnosno partokratski biznismeni.Ovo je ozbiljno pitanje koje ne mogu rešavati izbezumljeni likovi iz aktuelnog Ministarstva za kulturu i informisanje.

Одговори
сре

12.08.

2020.

Sasha [нерегистровани] у 18:49

fuj

Dobro je da ste prodali jagodinski Novi put. Novine, radio i televiziju za sitne pare, a što se Poltike tiče, a i Tanjiga... pozdravite vaše!

Одговори
сре

12.08.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 16:44

Мали акционари

Слажем се са мишљењем државног секретара и новог генералног директора Политике АД. Нико, међутим, није поменуо како би се кретала вредност акција Политике, а посебно шта ће бити са правима малих акционара?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси