Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Случај Ћурувија: Где су Курак и његов пасош?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Случај Ћурувија: Где су Курак и његов пасош?

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић демантовао је да је пасош Србије продужен Мирославу Кураку, који се налази у бекству због оптужби да је непосредни извршилац убиства Славка Ћурувије. Адвокат Слободан Ружић за УНС каже да је информацијa из дипломатских извора, као и да није очекивао да ће МУП то и да потврди.

 „Кураку је пасош издат 2011. године и никакво продужење његове путне исправе од тада није урађено пошто је овај документ, који му је издат у време претходне власти, и даље важећи“, наводи државни секретар МУП-а поводом изјаве адвоката Ружића, пуномоћника породице новинара Ћурувије, да је Кураку током поступка продужен пасош Србије, те да је „очигледно под заштитом“.

Шта је МУП урадио да би се привео правди Мирослав Курак, пита и адвокат Ружић и председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић. „Ако и даље буде застоја у овој истрази обратићемо се међународним новинарским удружењима и мрежама истраживачких новинара да помогну у овој потрази“, наводи за УНС Матић.

Адвокат Слободан Ружић за УНС каже да није измислио информацију да је Кураку, оптуженом да је непосредни извршилац убиства Ћурувије, продужен пасош. „Да ли се МУП изјаснио шта су предузели да се лоцира и ухапси Курак?“, пита тај адвокат.

Државни секретар МУП-а Миличковић, међутим, наводи да је „више него јасно“ да су тврдње адвоката Ружића „неистините“, с обзиром на то да је да је оптужница за убиство новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ подигнута 2014. године, а да је суђење почело годину дана касније.

„Тешко ми је да поверујем да господин Ружић, који је као адвокат породице Ћурувије добро упућен у овај случај, није знао када је тачно Кураку издат пасош. Стога мислим да су оптужбе, да је то урађено током поступка, више него малициозне“, каже Миличковић.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић за УНС наводи да му је познато да је Кураку „у једној страној земљи издата или продужена путна исправа 2011. године“. „Дакле, пасош му истиче 2021. године. Биће занимљиво видети шта ће се догодити - да ли ће бити затражено продужење пасоша и шта ће се тада десити или ће Курак тражити држављанство земље у којој се налази“, каже Матић.

Он истиче да је та комисија „у више наврата у својим дописима директору полиције тражила информације да ли се ради циљана потрага за Кураком“ и подсећа да је потерница за њим расписана 2014. године, када је подигнута оптужница.

„Прошло је шест година од расписивања Интерполове потернице, а да Курак није приведен. Настојаћемо да добијемо конкретније информације о томе који су проблеми са проналажењем оптуженог Курака“, наводи Матић, који каже да нема информације где се Курак налази, али да сматра да то није тешко утврдити.

Првостепеном пресудом, која је изречена две деценије после злочина и четири године од почетка суђења, на укупно 100 година затвора осуђени су бивши челници и припадници Ресора државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак.

Апелациони суд у Београду је, међутим, укинуо првостепену пресуду за убиство Ћурувије, са образложењем да је тај суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у случај.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси