Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Три године од убиства новинарке са Малте, још увек без правде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 10. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Три године од убиства новинарке са Малте, још увек без правде

Данас се навршава три године од убиства малтешке истраживачке новинарке Дафне Каруане Галиције. Новинарка је убијена 16. октобра 2017. године у експлозији бомбе која је била постављена испод њеног аутoмобила у близини њене породичне куће у граду Биднија. Још увек нема осуђујуће пресуде за овај злочин.

 Њен најстарији син Метју Каруан Галицијa, непосредно после убиства, окривио је Владу Малте за смрт мајке.

Он је недавно открио и да је председник Црне Горе Мило Ђукановић кључна особа из Црне Горе којом се његова мајка бавила док је истраживала случај Можура. „Испитивала је везе Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану“, рекао је Метју за Вијести.

На трећу годишњицу убиства новинарке, у саопштењу које је потписало 19 светских организација за слободу штампе и медија, међу којима су и Европска и Међународна федерација новинара, захтева се окончање некажњивости за овај гнусни напад.

Ове организације истичу да је одлагање правде, заправо ускраћивање правде. Против познатог малтешког бизнисмена, наводног налогодавца убиства новинарке Јоргена Фенеха води се кривична истрага, док на суђење чекају тројица оптужених да су извршили убиство, подсећају.

Новинарка Дафна Каруана Галиција била је позната и по свом блогу „Running Commentary“, једном од најчитанијих сајтова на Малти. Била је више пута тужена за објаве на њему у којима је открила неколико корупцијских скандала у које су били умешани малтешки политичари, међу њима и бивши премијер Малте Џозеф Мускат.

Међународне новинарске организације данас истичу да је „неприхватљиво“ да породица новинарке, три године после убиства, мора да се бори против ових тужби за клевету које су између осталих поднели и бивши премијер Мускат и његова супруга.

Мускат је иначе под притиском јавности, две године после овог злочина, поднео оставку због, како је навео, правне и политичке кризе која је у Малти уследила после убиства новинарке.

Малтешка новинарка је, како су медији раније писали, неколико дана пре убиства поднела пријаву полицији због претњи.

„Истрага је до данас открила опсежне пропусте државе и њених ентитета да заштите живот новинарке Каруане Галиције, али и застрашивања и узнемиравања новинарке и њене породице који су долазили са највиших нивоа владе“, наводе ове организације.

Дафну Каруану Галицију је лист „Политико“ 2016. године именовао за једну од „28 људи који обликују, дрмају и узбуђују Европу“, након што је прва објавила вест о учешћу малтичких политичара у афери „Panama Papers“. Убијена је у 53. години, на врхунцу 30-годишње новинарске каријере.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси