Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Слободан Васић добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 10. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Слободан Васић добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Новинар и уредник Радија Браво из Пожаревца Слободан Васић овогодишњи је добитник награде за новинарску хуманост Ђоко Вјештица, већином гласова одлучио је данас жири Удружења новинара Србије.

Слободан Васић већ неколико година у Пожаревцу и околини покреће бројне хуманитарне акције, а осим на свом Радију Браво апеле за помоћ најугроженијима шаље преко Фејсбук групе "Požarevac online", а од недавно је основао удружење "Solidarnost online", које је званични носилац активности за помоћ суграђанима.

Васић је током четири године хуманитарног рада организовао на десетине акција у којима је прикупио више милиона динара. Он је отишао корак даље и није се задржао само на извештавању, већ је ишао "од врата до врата" и прикупљaо помоћ од грађана и локалних предузетника.

Удружење које Васић води је током ванредног стања купило 530 постељина за Општу болницу у Пожaревцу и поделило 100 пакета хране сиромашним породицама. Од 2015. године организује доделу 230 новогодишњих пакетића деци из социјално угрожених породица које систем из разних разлога не види.

Слободан Васић је ове године добио награду Вечерњих новости за најхуманији подвиг, а прошле године Удружење новинара Хрватске доделило му је на петом Фестивалу радијске репортаже награду за хуманост.

Овогодишњи добитник награде Ђоко Вјештица каријеру је као студент започео у Радио Крагујевцу, потом радио у Радио Пожаревцу, био уредник Радио и ТВ Дуге. Године 1999. оснива Радио Браво чији је власник и главни уредник и на коме има своје ауторске емисије.

Ове године на конкурс за награду "Ђоко Вјештица" пристигло је 19 предлога, што је највећи број од када се награда додељује. По оцени жирија сви предложени кандидати су испуњавали услове правилника о награди за хуманост.

"То је одличан показатељ да и у овим тешким временима изазваним и ковидом 19, знатан број новинара исказују своју хуманост и са посебном љубављу помажу људима у свом окружењу, што сведочи и ова награда. Новинарима у мањим срединама много је теже да спроведу значајну хуману акцију, јер иза њих не стоје значајне информативне куце", навео је жири.

У најужем избору за награду била је Бранка Борисављевић, новинарка Вечерњих новости.

О награди за новинарску хуманост одлучивао је жири у саставу: Милош Бата Милатовић (председник), Јасна Ђуровић (прошлогодишња добитница награде), Миљан Баћовић (дародавац награде), Дарко Дозет, Петар Живковић и Предраг Аздејковић.

Награда ће бити уручена у понедељак, 26. октобра у 12 сати у Прес центру УНС-а. Састоји се из дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности, које од 2017. године обезбеђује предузеће Транспортшпед.

Награда је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бате Милатовића, а власник ресторана Кумбара Јовица Павловића је обезбеђивао новчани износ награде првих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име награди и од тада је додељује.

Досадашњи добитници су: Јасна Ђуровић (ТВ Прва), Стево Лапчевић (Сремске новине), Ана Стаменковић (РТС), Данијела Давидов Кесар (Политика), Велимир Перовић (Блиц), Мирољуб Дугалић (Политика), Тамара Грујић (ТВ Прва), Бранко Станковић (РТС), Силвија Слиминг (Курир), Садик Хамидовић (нет радио Весеље) и Драгољуб Јанојлић (Независне новине паланачке).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси