Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: КРИК, таблоиди и три врањска портала прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 12. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Савет за штампу: КРИК, таблоиди и три врањска портала прекршили Кодекс

Да су медији одговорни кад преносе увредљива саопштења политичких странака, да су дужни да поштују приватност жртава, али и да објављују доказе за истраживачке приче, закључци су последње седнице Комисије за жалбе Савета за штампу која је разматрала примедбе на кршење Кодекса новинара Србије које су Савету стигле за месец новембар.

Комисија за жалбе Савета за штампу је на онлајн седници 26. новембра одлучила да су Кодекс новинара прекршили медији који су пренели саопштења одбора Српске напредне странке у Врању, као и Информер, Ало, Српски телеграф и КРИК.

Једногласно је одлучено да су три портала - podprzarpress.rsvranjskaplustv.rs и rtv-vranje.rs, прекршила новинарски кодекс у делу који се односи на културу и етику јавне речи јер су објавила увредљива саопштења одбора Српске напредне странке. Реч је о саопштењима која су осудила и новинарска удружења у којима се вређа новинар портала Инфо Врањске, као и тај медиј.

Чланови Комисије једногласно су утврдили да је Кодекс прекршен, истичући да медији нису дужни да објављују страначка саопштења увредљивог садржаја. Чланови Савета, међутим, нису били сагласни када је реч о објављивању фотографије са места убиства новинара Милана Пантића која је била у једном од тих текстова.

Љиљана Смајловић, чланица Комисије за жалбе, противила се томе да се редакцијама упути порука да само у „прикладним ситуацијама" треба објављивати ту фотографију.

„Познајем добру породицу Пантић. Они се радују што се неко сећа тог случаја, што Милан није заборављен, што колеге инсистирају на решавању тог злочина. Тај случај смо једва извукли на површину. Страх ме је да одавде оде порука - пазите када објављујете слике са места убиства новинара. Не мислим да ми треба да одређујемо ко када сме да објави слику са места убиства новинара, не мислим да је политичка злоупотреба кад неко објави фотографију са места убиства новинара, камо среће да се стално и на свако месту подсећа на наше колеге који нису дочекали правду, не слажем се да ми прописујемо када се ове фотографије смеју користити“, рекла је она. Други чланови, пак, нису били сагласни са том констатацијом, истичући да је у овом контексту фотографија злоупотребљена у политичке сврхе.  

Сличан случај нашао се пред Комисијом по жалби бившег министра културе и информисања Владана Вукосављевића против портала Нова С. На том порталу објављен је твит Сергеја Трифуновића уз фотографију бившег министра на којој је представљен као нациста. Чланови су донели одлуку да Кодекс није прекршен, иако је било супротних мишљења у овом случају.

Тамара Скроза сматра да је Нова С „прешла границу допустивог у јавној сфери", те да не види јавни интерес да се овакви твитови Сергеја Трифуновића објављују. Снежана Андрејевић рекла је да је ово „јединствен случај“, да је јавна личност дужна да трпи критике, али не и „увреде, клевете и овакву врсту фотомонтаже“.

Љиљана Смајловић навела је да се овај случај не разликује од увредљивог саопштења које су пренели медији у Врању, али да сматра да је Нова С требало информацију да објави, уз другачији уређивачки приступ. „То се дешава на нашој сцени. Твитер није небитан", рекла је она и истакла да ипак треба упутити поруку редакцијама да нису дужне да дословно објављују „простаклуке“ јавних личности са Твитера, као и саопштења странака.

Чланови Комисије за жалбе једногласно су донели одлуку и да је КРИК прекршио новинарски кодекс у делу који се односи на новинарску пажњу и објављивање одговора, по жалби фирме Минеко.

У дискусији, чланови Комисије су рекли да је реч о комплексном случају, да се они не могу бавити утврђивањем истине, али да је јасно да КРИК није објавио деманти Минека на њихову истраживачку причу коју су пренели и други медији, већ само реакцију на тај деманти.

Спорно за чланове било је и што КРИК није пружио читаоцима доказе за своје тврдње, односно није објавио никаква документа, већ је навео да је имао увид у њих и да их не може објавити.

Златко Чобовић је истакао да је „танко" то што КРИК није објавио документа или бар део њих. Љиљана Смајловић сматра да је овде реч о изношењу крупних оптужби о корупцији без ваљаних доказа, али и да је КРИК био дужан да објави одговор Минека. С тим је била сагласна и Тамара Скроза, која је рекла да је одговор требало да буде објављен јер је реч о осетљивој теми. 

Да су Информер и Ало прекршили Кодекс новинара у одељку који се односи на истинитост извештавања, једногласно су одлучили чланови Комисије по жалби новинара агенције Фонет Давора Лукача. Ови медији нетачно су објавили да је Лукач на конференцији Кризног штаба за борбу против вируса корона „напао" Дарију Кисић Тепавчевић, као и да је штаб упоредио са Голим отоком. 

Комисија за жалбе донела је и одлуку да је Српски телеграф прекршио новинарски кодекс. Овај медиј је нарушио приватност, али и злоупотребио емоције људи објављујући текстове о жртви сексуалног насиља, само зато што је сродству са познатом водитељком Аном Грубин (Михајловски), која је и поднела жалбу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси