Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет РЕМ-а одложио избор чланова Управних одбора јавних сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Савет РЕМ-а одложио избор чланова Управних одбора јавних сервиса

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) данас није изабрао нове чланове Управних одбора Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ), јер није постојао кворум за одлучивање, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Савет РЕМ-а данас је требало да изабере по шест нових чланова УО РТС-а и РТВ-а, који ће у наредних пет година управљати јавним медијским сервисима, али два члана Савета Регулатора из здравствених разлога нису могла да дођу на заказану седницу, те није постојао кворум за одлучивање.

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић је у децембру прошле године поднео оставку, а Зоран Симјановић је прошле недеље преминуо, те је на данашњој седници било пет чланова Савета. Чланове Управног одбора, према Закону о јавним медијским сервисима, именује и разрешава Савет Регулатора двотрећинском већином укупног броја чланова.

УНС сазнаје и да је одлучено да следећа седница Савета РЕМ-а буде заказана у најкраћем року, пошто Управни одбори јавних сервиса остају са малим бројем чланова. Чланови УО РТС-а и РТВ-а изабрани су, наиме, на седници Савета РЕМ-а 16. јануара 2016. године, а 18. априла исте године ступили су на дужност.

За чланове оба Управна одбора предложено је 62 кандидата, а на члановима Савета РЕМ-а је да изаберу њих 12. Регулаторно тело је у септембру прошле године расписало конкурс, а у новембру објавило коначан списак предложених кандидата са њиховим биографијама. Међу њима се издвајају чланови Управних одбора којима мандат у априлу истиче, а који су поново кандидовани.

На предлог УНС-а за члана УО РТС-а кандидат је угледни новинар, књижевник и преводилац Мухарем Баздуљ. Као новинар истраживач, Баздуљ је успео да у Баварској државној библиотеци у Минхену пронађе фотографију снимљену на 52. рођендан Адолфа Хитлера на којој је фирер којем уручују рођендански поклон - плочу на којој је ћирилицом исписано „На овом историјском мјесту Гаврило Принцип навијести слободу на Видовдан 15. (28.) јуна 1914“. Изузетан новинарски истраживачки успех је и Баздуљево откриће плагијата књижевних превода који су се последњих година појавили у српском издаваштву, пише у предлогу УНС-а.

Предлог УНС-а за члана УО РТВ-а је Валентин Мик, дугогодишњи новинар, као и уредник у вишејезичним и мањинским медијима. Изузетан је познавалац медијске сцене мањинских заједница у Војводини и другим деловима Србије. Осим што је од своје 19. године новинар, али и уредник у вишејезичним и мањинским медијима Мик је и истраживач и хроничар прилика у овим гласилима.

Савет РЕМ, иначе, за чланове Управних одбора јавних медијски сервиса треба да именује из реда угледних стручњака из области које су од значаја за обављање послова установа јавних медијских сервиса (стручњаци из области медија, културе, менаџмента, права и финансије).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси