Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужилаштво за ратне злочине повело предистражни поступак против српских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 06. 2012.

Извор: УНС

Тужилаштво за ратне злочине повело предистражни поступак против српских новинара

Допис тужиoца за ратне злочине Владимира Вукчевића УНС-у

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије води предистражни поступак против НН лица (непознатих лица), новинара и уредника појединих медијских кућа у Србији за кривично дело позивање и подстицање на извршење кривичних дела ратних злочина из члана 145 КЗС.

На основу података и информација из до сада прибављеног документационог материјала и у вези кривичне пријаве Извршног одбора Независног удружења новинара Србије из јула 2009. године, утврдили смо да постоји основ сумње за вођење предистражног поступка.

Имајући у виду претходна искуства пред међународним и локалним судовима, у потпуности смо свесни колико овакав поступак може имати негативне конотације, осетљив и протумачен као „прогон новинара“ или „покушај ограничења слободе говора и медија“.

Циљ тужилаштва у овом предмету никако није угрожавање слобода и права новинара гарантованих домаћим и међународним правним актима, већ провера да ли је злоупотреба ових права у конкретним случајевима довела до угрожавања права на живот цивилног становништва, те да ли као такво садржи елементе кривичног дела ратног злочина.

Новинаре и медије доживљавамо као партенере у достизању правде, са циљем да се разоткрију и пред судом процесуирају злочини и нехумана поступања током сукоба на простору бивше Југославије, без чега, дубоко смо уверени, не може да додје до помирења у региону и даљег напретка у демократизацији овог простора.

Пропаганда у медијима под контролом режима Слободана Милошевића била је недозвољена и угрожавала је често и право на живот. Имала је за циљ дехуманизацију противника, лишавање њене жртве статуса људског бића. Медијска пропаганда деведесетих на просторима бивше Југославије била је увод у рат. Зато сматрамо да отварање питања носилаца недозвољене пропаганде није у супротности са остваривањем људског права на слободу мисли и опредељења.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије одлучило је да истражи конкретне случајеве извештавања медија у Србији за које постоји основана сумња да су починили кривично дело позивање или подстицање на извршење кривичних дела ратних злочина из члана 145 КЗ.

Позивамо вас да пажљиво пратите даљи наш рад у овом случају. За све додатне информације стојимо вам на располагању.

У нади да ћемо имати ваше разумевање и сарадњу, срдачно вас поздрављам.

 

ТУЖИЛАЦ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Владимир Вукчевић

Коментари (5)

Остави коментар
нед

24.06.

2012.

Momčilo Radosavov MITRIN,profesionalni novinar,Beograd [нерегистровани] у 01:24

OGNJEN AMIDŽIĆ, hvala BOGU, ŽIV JE!

Bavljenje pisanjem, a osobito u tekstovima koji se objavljuju u SVIM VRSTAMA MEDIJA(štampanim,elektronskim novinama itd.) OZBILJAN JE POSAO i zahteva pažljiv odabir ČINJENICA(kod spominjanja imena konkretnih ličnosti, pogotovu onih koji su JOŠ ŽIVI)! Ne bih da dalje elaboriram i komentarišem objavljeni tekst mišljenja "kolege" ,povodom pisma gospodina tužioca "za ratne zločine",koji obaveštava naš UNS da predutima "predistražne radnje PROTIV NN" mogućih počinilaca ,a onda veli "KONKRETNIH PRIMERA"(?!)...samo bih ukazao na jednu KRUPNU GREŠKU: nije u pitanju OGNJEN AMIDŽIĆ, koji je hvala gospodu BOGU živ i zdrav i taze oženjen, već o NJEGOVOM OCU! Novinaru AMIDŽIĆU, reporteru Radio-televizije Beograd, koji je sa ekipom (njih PRTORICA)zločinački STRELJANI, dok su držali kamere,mikrofone, beležnice i olovke u rukama! Međutim, SVA STRADANJA novinara,u raznim okolnostima, UNS je objavio (detaljan spisak sa podacima i fotografijama) O V D E, na svom SAJTU !? U dokumentaciji UNS-ove elektronske adrese: SVE IMA! Samo treba pažljivo čitati! PROFESIONALNIM NOVINARIMA, članovima UNS-a, NEDOPUSTIV je , kada se već odluče da PIŠU, ovakav GAF!
A, o pismu gospodina tužioca , tek ću se oglasiti, kada okončan svoje "predistražne radnje", a onda ću tužilaštvu postasviti neka pitanja, u vezi sa NEREŠENIM ZLOČINIMA prema NOVINARIMA, ne braneći one "NN", a "konkretne" podstrekače iz naše profesije, koji su i AKO SU(valja dokazati)nešto nedozvoljeno radili kako denuncira ono "nezavisno"udruženje,kome nudimo "spajanje" i vraćanje profesiji NOVINAR, a ne POLITIČAR!

Одговори
суб

23.06.

2012.

ЗЛОЧИНАЦ [нерегистровани] у 18:30

КАКВА ПОДЛОСТ

Ако, требало је и очекивати да ће Вукчевић са сатрапима из НУНС-а предузимати овакве и сличне радње.Јасно је да Србија има моћну "демократску пету колону" и да је и ово део тог истог посла. Сада је време за обрачун и са новинарима, а нико, ни од ових из НУНС-а, али ни Републичког тужилаштва на чијем је челу био Вукчевић док није постао тужилац за ратбне злочине није ни покушао да истражи где је и како нестао Огњен Амиџић, дописник РСТ из Шабца, на Банији, како је погинуо Милан Жегарац у Борову Насељу. То за нунсове трубаче није важно, важно је да ли је неко у тексту или на екрануо написао или рекао да су ЗНГ усташе. А лично знам човека, новинара из Винковаца који је себе прогласио првим усташким новнаром и добио виоко ордење у Хрватској. нама ће Вукчевић припремити казамате. Само да ми је знати ко је све ово платио сатрапима из НУНС-а, посебно сталном сведоку Јовану Дуловићу из "Времена", који је прецизно, како каже, водио дневник у рату да би могао после рата бити сведок против свих. И њему свака част, бог ће му добро дати, сигуран сам. Што се тиче тужиоца Вукчевића и Беруне Векарића, могли би почети да раде посао за који су плаћени. Не може се УНС и део његових чланова осрамотити, бар не пред овим народом, а да у рату има брљотина - него, прво што погине јесте истина, баш ми је жао што нисам могао бити у близини Мерчепа, и иних "бораца" за слбоду Хрватске, можда ме Вукчевић тада не би гонио и саслушавао.Не знам је ли Вукчевић српски тужилац, или нечији туђи. нек му је Бог на помоћи. Мислим да ни ово неће утицати на јединство УНС-а и да ће чланство схватити да једна групица и тужилац желе стварно да дефинитивно тотално затворе уста свим новинарима, који не верују у овакву правду. Не верујем да ће на Балкану доћи до помирења кад ја одем у затвор, јер сам поштено радио током рата, а не верујем ни да Вукчевић може ишта да ми докаже на основу текстова које сам писао, стојим му на црти, али, дебело ћу и ја наплатити што ми удара на образ и част, нека у то буде сигуран.

Одговори
пет

22.06.

2012.

kanadska vlada [нерегистровани] у 20:39

Re:

Niste culi za kanadsku vladu? Hrvatsko novinarsko drustvo? Slovenacku vladu? zasto se ne bi moglo reci srpska vlada? Ili srpsko udruzenje novinara. Ne znaci da su svi u njemu Srbi, ali znaci da je iz Srbije. Kod nas je bas zbog takvog nazadnog cistunstva nenormalno ono sto je drugde u redu.

Одговори
пет

22.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 19:31

Наслов погрешан

"новинара и уредника појединих медијских кућа у Србији " не значи српских новинара. Тако медији пишу уместо Влада Србије српска влада; председник Републике Србије, српски председник. Влада Србије је Влада свих грађана Србије а не само Срба и није влада Срба напр. држављана Канаде који имају своју владу Канаде, где су представљени. Ово се може тумачити да су новинари и УНС укључени у процес сужавања Српства само на ужу Србију!

Одговори
пет

22.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 17:13

Sramota

Sramota nad sramotama. Pod hitno podneti krivicnu prijavu pojedincima iz NUNSa zazlocini genocid nad novinarskom profesijom i sirenje verske, rasne i profesionalne mrznje prema clanovima UNSA. Sramota, ljigavo, bestidno...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси