Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Потпредседник УНС-а на скупштини ЕФЈ-а: У Србији највећи притисак трпе новинари истраживачи и критичари власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 10. 2021.

Аутор: Слободан Ћирић Извор: УНС

Потпредседник УНС-а на скупштини ЕФЈ-а: У Србији највећи притисак трпе новинари истраживачи и критичари власти

„У Србији је све присутнија међусобна дискредитација медија блиских власти и оних који су према власти критички настројени. Није тешко наслутити да такве врсте напада имају значајну политичку позадину“, рекао је потпредседник Удружења новинара Србије Слободан Ћирић на Скупштини Европске федерације новинара, која се одржава данас и сутра у Загребу.

 

„До 1. септембра ове године забележено је 66 физичких напада, притисака, отворених или прикривених претњи, ометања рада, вређања, омаловажавања новинара и медијских радника.  У 2020. години  било је 111 напада на новинаре. Само у јулу прошле године током пет дана демонстрације у Београду, Нишу и Новом Саду евидентирали смо 28 напада и ометања у раду новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са тих догађаја“, истакао је Ћирић.

„Највеће притиске трпе новинари истраживачи који разоткривају корупционашке афере, везе између криминала и политике и оштри су критичари власти. Они су често на мети  провладиних таблоида и телевизија са националном фреквенцијом“, рекао је потпредседник УНС-а.

Он је позитивно оценио најаве измена Кривичног законика које би требало да допринесу заштити слободе јавног изражавања и слободе медија, као и иницијативу да се посебним поглављем у Закону о јавном реду и блажи облици угрожавања новинарске безбедности прекршајно кажњавају.

Он је указао на економске притиске којима су изложени бројни медији, зато што велики део буџетских средстава деле новинарска удружења кооперативна са влашћу, што не доприноси плурализму мишљења и медијским слободама и може довести до гашења многих малих и локалних медија који на суровом тржишту тешко могу да опстану.

УНС је за овај скуп припремио и предлог резолуције којом се предлаже хитно формирање међународне комисије за истраживање убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године, чији је аутор Јелена Л. Петковић. Потписник предлога резолуције уз УНС је и Синдикат новинара Србије (СИНОС), такође члан ЕФЈ.

На Скупштини ЕФЈ-а учествује велики број новинара и представника новинарских организација и синдиката из целе Европе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси