Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминула панчевачка новинарка и књижевница Еуђенија Балтеану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 10. 2021.

Аутор: Валентин Мик Извор: УНС

Преминула панчевачка новинарка и књижевница Еуђенија Балтеану

У седишту НИУ “Либертатеа” из Панчева одржана је комеморација Еуђенији Балтеану, која је скоро 40 година провела у овој новинарској установи као новинар и уредник

О Еуђенији (1948-2021) су говорили њене колеге по перу, Мариана Стратулат, директор НИУ “Либертатеа”, Теодора Смољан, одговорна уредница издавачке делатности, Валентин Мик, одговорни уредник недељника “Либертатеа”, новинар и преводилац Симеон Лазарјан и Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Они су се осврнули на њен новинарски рад, најпре у недељнику “Либертатеа”, од 1979. године, као и на посао одговорне уреднице часописа за децу “Bucuria copiilor” (1991 и 2006. године).

Они су се осврнули и на њену богату књижевну каријеру и стваралачки дух, јер се из њеног пера изродило петнаестак књига, што поезије што прозе. Њени романи су у два наврата били проглашени књигом године на манифестацији “Једна издавачка година у једном дану”, а добијала је и друге књижевне награде у земљи и у иностранству.

Нино Брајовић је напоменуо да је Еуђенија била дугогодишњи члан УНС-а али и новинарка који је савесно и марљиво обављала новинарску професију без иједне мрље на свом имену.

Еуђенија Балтеану је рођена 30. јуна 1948. године у месту Бегејци (данашњи Торак). Кратак период је живела у Уздину и у Локвама да би се касније преселила са супругом Петром у Панчево. Једно време је радила као просветни радник у основној школи у Локвама, као новинар у Радију Нови Сад да би крајем седамдесетих прешла у НИУ “Либертатеаа” где је остала до одласка у пензију.

Чланке је објављивала и у другим медијима попут часописа „Лумина”, „Tribuna tineretului”, „Тinereţea”, “Панчевац” „Глас омладине”, „Тibiscus” (Уздин), „Дечије новине” (Горњи Милановац), „Тик-Так” (Београд)... као и у публикацијама у Румунији „Orizontul”, „Orient Latin” (Темишвар), „Redeșteptarea” (Лугож), „Licurici” (Букурешт).

Њена поезија је превођена на српски, хрватски, русински, словачки, мађарски, енглески, македонски, италијански и албански језик. Присутна је у многобројним антологијама поезије и прозе у Србији и Румунији.

Била је члан Удружења писаца Војводине, Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Румуније, Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева као и члан Вршачке афирмације уметника ВАУ “АРС”.

Последњих неколико година уређивала је додатак на румунском језику у недељнику “Панчевац” где је извештавала о активностима румунске заједнице на територији Јужног Баната. Као председница Удружења грађана “Упознајмо се” радила је заједно са својим супругом проф. Петруом Балтеануом на бројним пројектима промовисања мултикултуралности и суживота.

Памтићемо је као марљиву и крајње поштену и праведну новинарку, изузетног писца, пријатеља и поврх свега добру мајку и супругу.

Нека је небески анђели чувају на оном бољем и праведнијем свету, где је себи засигурно пронашла потребан мир за писање како би привела крају многобројне започете књиге, чланке и пројекте.

Сахрана је данас, 14. октобра, у 14 сати на Новом гробљу у Панчеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси