Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У Ораховцу данас УНС уручује Оливери Радић награду за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 11. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

У Ораховцу данас УНС уручује Оливери Радић награду за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица"

У Ораховцу ће данас бити уручена награда "Ђоко Вјештица" коју Удружење новинара Србије додељује за новинарску хуманост овогодишњој добитници Оливери Радић. Ова награда традиционално је уручивана у Београду, у Прес центру УНС-а, али су се овог пута УНС и дародавац новчане награде Бранислав Баћовић, власник "Транспортшпеда", договорили да то буде у месту у ком добитница живи, Ораховцу, на Косову и Метохији.

После уручења награде одржаће се промоција нове књиге Оливере Радић „Косовометохијски гласови“. 

Књигу је објавио Завод за уџбенике и она представља једно од најзначајнијих сведочанстава о животу, страдањима, обичајима и судбини народа ораховачког и метохијског краја.

 „Косовометохијски гласови“ су збирка јединствених текстова који су настајали у деценијама крајње несигурности и подељена је на два поглавља: „Догађаји, страдања, сведочења“ и „Разговори“. Први део обухвата живот у Ораховцу и околини, личности и детаље ораховачког гета окруженог жицом. Оливера Радић сведочи о личностима од остављених и пострадалих Ораховчана и Хочана до нобеловца Петера Хандкеа.

Други део књиге обухвата разговоре са духовницима, уметницима, научницима, спортистима и појединцима који су се у протеклим деценијама, на различите начине, бавили проблемом Косова и Метохије. 

Посебна вредност овог сведочанства су и бројне фотографије које је забележила новинарка Оливера Радић која се бави и хуманитарним радом, па је својим текстовима „мотивисала хиљаде људи широм света да подрже хуманитарне акције и помогну својим новчаним прилозима Србе на Косову и Метохији“.

О књизи „Косовометохијски гласови“  и раду Оливере Радић говориће рецензент мр Живојин Ракочевић, председник УНС-а, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, председник УНС-овог огранка Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић и ауторка.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

24.11.

2021.

Гроздана [нерегистровани] у 00:39

Заслужена награда за нашу Оливеру

Од срца честитам нашој Оливери, она не само да је заслужила ову награду него и више од тога. Оливера је прво жена, супруга, мајка, професор, новинар и велики хуманиста. Захваљујући њози мнoго помаћи и новчаних донација стигло је у Ораховац, Велику Хочу и Призрен. Лично смо се упознале пре пар година у Призрену и обећала сам да ћемо је увек подржати у свакој њезиној хуманитарној акцијi, колико год будемо у могућности. Желимо јој много среће и успеха у њезином даљем раду и нека се многи угледају макар и мало на њу.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси