Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Интервју проф. др Огњен Гајић: Сви који су свесно подстицали лажне информације морају да одговарају за непотребне смрти и патњу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 12. 2021.

Аутор: Јелена С. Спасић Извор: УНС

Интервју проф. др Огњен Гајић: Сви који су свесно подстицали лажне информације морају да одговарају за непотребне смрти и патњу

Не знам ко је главни кривац за инфодемију, вјероватно није само један. Али надам се да ћемо то сазнати и да ће они који су свјесно подстицали лажне информације одговарати за непотребне смрти и патњу – каже у интервјуу за сајт Удружења новинара Србије проф. др Огњен Гајић, специјалиста интензивне медицине и плућних болести, стручњак светског гласа с Мејо клинике у Рочестеру у САД с којим разговарамо о инфодемији, коју је Светска здравствена организација (СЗО) прогласила одмах по проглашењу пандемије SARS-CoV-2.

Инфодемија у неколико речи?

Преплављеност лажима и полуистинама у сврху нечије добити.

Како на пацијенатима видите њен утицај?

Имали смо болеснике који су се безобразно понашали и вријеђали сестре и љекаре. Тешко је лијечити у таквим условима. У интензивној њези је то мање изражено јер оног тренутка кад је болесник без даха и на самрти наравно да ће прихватити стручну помоћ. Драго нам је кад такав болесник преживи дуготрајно лијечење на респиратору, промијени мишљење и каже свим пријатељима и родбини да болест може бити врло озбиљна и да требају заштитити и себе и друге.

Колико инфодемија лекарима отежава борбу за здравље и животе ковид пацијената? 

Здравствени радници, нарочито они који раде у јединицама интензивног лијечења, су извукли дебљи крај. Послиједице су тешке за све оне који имају несрећу да буду критично обољели или озлијеђени данас и у будућности.  

Колика је одговорност власти за укорењивање дезинформација, колика људи из медицинске струке, затим и медија, а и обичних људи?

Свјетска здравствена организација, епидемиолози, инфектолози, специјалисти социјалне медицине и други јавно-здравствени радници су најбоље упућени у проблематику пандемије. Обични људи тешко могу разлучити тачно од нетачног у овој комплексној ситуацији. Једнако како контролу летова на аеродрому морамо препустити стручним људима тако и проблеме усљед ковида 19… Сви смо подложни дезинформацијама, а они који нас трују неистинама би морали законски одговарати. 

Обични људи нису увек кадри да "прераде" медицинске појмове од којих можда зависи и њихово понашање.

Демократизација знања је у принципу пожељна. Међутим, комплексни проблем, као што је јавно здравство или контрола летова, захтијевају изнијансирани стручни приступ и полузнање је једнако опасно као и  незнање. С друге стране, требамо се замислити зашто је јавност изгубила повјерење у стручњаке, научнике и љекаре. У друштвима (а данас је пуно таквих) гдје влада негативна селекција, очекивано је да је народ сумњичав и неповјерљив.

Коме пацијенти највише верују?

Болесници највише вјерују свом доктору – породичном, итд. Повјерење између болесника и љекара захтијева труд и вријеме.


Али некада и сами лекари и људи из медицинске струке доприносе инфодемији.

Жалосно је и срамотно да један број колега љекара доприноси ширењу дезинформација.

Колико инфодемија продужава пандемију?

Критична болест и смрт од ковида 19 лако се превенирају цијепљењем и осталим мјерама јавног здравља. Јединице интензивне његе су препуне болесника који то нису поштовали заузимајући мјесто и шансу другима који без разлога могу изгубити живот. Морам рећи да су болесници жртве пропаганде, насјели су, а они који су их затровали би требали одговарати.

Водите вајбер групу CERTAIN ICU Support, насталу уз подршку СЗО, у којој је скоро 6.000 лекара из нашег региона, као и оних из иностранства пореклом с ових простора. Шта може да се дели у групи, а шта је строго забрањено?   

У CERTAIN вибер групи искључиво се дијеле публиковане знанствене студије и лична искуства из лијечења. На почетку је приступ групи био отворен, али смо након појаве дезинформација морали успоставити контролу и неколико администратора тако да је приступ омогућен искључиво здравственим радницима, а свака поставка мора имати потписника (име, презиме, мјесто рада, специјализација). Администратори имају ауторитет да избришу неприкладне поставке.

Доктори који су промовисали антинаучне и антиваксерске ставове нису више у групи?

Приступ је омогућен свим здравственим радницима по горе наведеним правилима - да се шире само смијернице СЗО и других интернационалних удружења, новопубликоване научне студије, и лична искуства уз потпис. Медијски прилози и било какве политичке поставке (шта која држава дозвољава или недозвољава) се не толерирају. За то имају друге друштвене мреже.


Група је и својеврсна алатка против инфодемије. Имате ли увид у то да су лекари из те групе делили с јавношћу добијене информације?

Не водимо евиденцију, али се надамо да је CERTAINгрупа помогла да здравствени радници добију правовремене и тачне информације да могу најбоље помоћи својим пацијентима.


Живите и радите у САД, а у сталном сте контакту с нашим регионом. Има ли специфичности једног простора у односу на други када је реч о информацијама и дезинформацијама о пандемији и понашању људи на основу њих?

Искрено, одавно не пратим медије нити у САД, нити у југославенским земљама, осим Би-Би-Си и емисија Горана Милића на Ал Џазира Балкан. Колико сам упознат проблеми са ковид 19 дезинформацијама су врло слични на Балкану и у САД. 


Шта је вакцина против инфодемије?

Обавезно, бесплатно, непристрасно и ригорозно школовање. 

И на крају - има ли рецепта за колективни имунитет против погрешних информација?

Има, само није лако. Треба добро загријати столицу у основној школи, средњој школи и на факултету, да се стекне знање које нам помаже да се снађемо у компликованом свијету. Добра, исцрпна и непристрасна едукација је есенцијална. Нажалост, то некад није у интересу политике и недовољно се подржава.

 *********************************************************************

Текст је настао у оквиру пројекта "Како зауставити Инфодемију", који је суфинансиран из Буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.



 

 



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси