Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рада Комазец: Одговорне новине које чувају српску реч, ћирилично писмо и остају верне народу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 12. 2021.

Аутор: Н.Б. Извор: УНС

Једини српски штампани медиј на Косову и Метохији „Јединство“ обележило 77 година постојања

Рада Комазец: Одговорне новине које чувају српску реч, ћирилично писмо и остају верне народу

На свечаности у Редакцији у Косовској Митровици пригодно је обележено 77 година од како је 25. децембра 1944. године у Приштини изашао први број "Јединства".

Евоцирање успомена на једини српски штампани медиј на Косову и Метохији приказан је у времеплову о свим најважнијим и  преломним догађајима које је доносило  на својим страницама 77 година „Јединство“.  

- "Јединство" је незаобилазни историјски документ и један од најпоузданијих стубова српског народа у покрајини и његовог идентитета. Можемо без претеривања рећи да свако писање историје Косова и Метохије без "Јединства" не би било потпуно. Од 1944. године када је одштампан први број и од када се српски народ бори за сободу, "Јединство" је прошло трновит пут и истински делило судбину са својим народом - рекла је између осталог, поздрављајући присутне госте и пријатеље листа директорка  “Панорама - Јединство” Рада Комазец.

Она је подсетила да је "Јединство" излазило и у нехуманим условима, под бомбама у Приштини, да су новинари, фоторепортери, графички радници "Панораме- Јединства" остали у Приштини и након јуна 1999. године и извештавали српску  јавност о немилим догађајима, о терору над српским народом у свим деловима КиМ, све док нису  протерани из матичне зграде, из Дома штампе.

Истакла је да позиција "Јединства" свих ових деценија није била нимало лака, али да су остали одговорне новине које нису упале у замку сензационализма.

- Чувајући српску реч и ћирилично писмо "Јединство" ће остати верно истини, Косову и Метохији и свом народу - нагласила је Комазец.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, рекао је  на свечаности у Косовској Митровици  да су ових 77 година, многи настајали и нестајали, почињали и одустајали, само је "Јединство" претекло све оно за шта се мислило да неће претећи и за шта су сви мислили да не може да преживи.

- У "Јединству" се слило не само 77 година штампе, већ на десетине листова који су излазили између два светска рата, па чак се у њега слио и ових дана помињани Цариградски гласник. Слио се као тренутак у коме ми имамо право на слободу, на слободу штампе, на слободу професије. "Јединство", то је тренутак у коме знамо да смо сачували један важан део културе, идентитета и националног живота - нагласио је Ракочевић.

И ове као и претходних година поводом дана „Јединства“ додељена је награда за  новинарску храброст, која носи име новинара овог листа Мирка Чупића. Жири  је  донео одлуку да овогодишњи добитник награде буде уредник портала “Искра” и новинар листа “Курир” Зоран Шапоњић.

У образложењу за доделу награде наводи се да је Зоран Шапоњић већ 30 година на медијској сцени Србије, чувајући образ  новинарске професије. Савршеним познавањем чињеница, али са дубоким емоцијама води читаоце 30 година по српским земљама, од Книна до Призрена, Дечана, Гораждевца...

"Кад  год припрети физичка ликвидација Срба на Косову и Метохији, Зоран Шапоњић са ранцем на леђима, фото-апаратом, а у новије време и камером, увек је ту да забележи и пренесе истину о нападима на Србе на КиМ", стоји у образложењу.

- Почаствован сам наградом која носи име уваженог колеге Мирка Чупића који је да подсетим последњи српски новинар који је јуна 1999. године остао у Приштини. Надам се да сам својим радом макар мало допринео да се чује и у централној Србији истина о страдању Срба, овог дивног, храброг и поштеног народа који је остао да живи овде на КиМ у тешка времена- рекао је Шапоњић, захваливши се на награди.

У програму су учествовали и глумци Приштинског народног позоришта Јасмина Стиољковић и Страхиња Бичанин који су и провели присутне кроз својеврстан времеплов „Јединства“ читајући наслове и делове вести које су обележиле Јединство у протеклих скоро осам деценија. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси